AEX beurs De AEX is donderdag in het rood gesloten, gedrukt door stevige koersdalingen voor met name de defensieve fondsen, waaronder Ahold, Heineken, Unilever. Hoewel de Amsterdamse beurs hoger opende, restte er bij de slotgong een verlies van 0,6 procent op 453,47 punten. De Europese Centrale Bank handhaafde donderdag, conform verwachting, het huidig monetaire beleid. De rentes bleven onveranderd en ook de omvang van de maandelijkse aankopen van obligaties. De euro/dollar handelde een half procent lager op 1,1299 en olie werd wat goedkoper na de prijsstijgingen van de afgelopen dagen. Ongeveer de helft van de fondsen in de hoofdindex sloot lager, maar “per saldo zijn dit toch de bedrijven die redelijk meewegen”, zei fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam, die naast de voedingsgerelateerde fondsen ook wees op de uitgevers. “Allemaal wat veiligere fondsen, die een wat grotere daling lieten zien”, aldus Van Zeijl. ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 5,1 procent. Het staalconcern stond volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten lager door de cijfers waarmee de Amerikaanse sectorgenoot Nucor kwam. De omzet van Nucor daalde en de gemiddelde verkoopprijs per ton staal nam in het eerste kwartaal zelfs met 23 procent op jaarbasis af. Positief voor ArcelorMittal vandaag was volgens Van der Pol de oplopende ijzerertsprijs, hetgeen echter ondersneeuwde door de berichtgeving van Nucor. Ahold, dat 3,9 procent verloor, stond mogelijk onder druk vanwege een nieuwe wetgeving over hogere lonen voor 21- en 22-jarigen, die geen jeugdloon maar het minimumloon moeten verdienen. “De verwachting is dat dit ook een impact zal hebben op de salarissen van de 18-, 19-, en 20-jarigen, anders zou er wel een heel groot gat ontstaan”, lichtte Van Zeijl toe. Wolters Kluwer verloor 3,2 procent, RELX 2,9 procent, Unilever 2,2 procent en Heineken 1,3 procent. KPN kon donderdag ook op aandacht van beleggers rekenen vanwege de hernieuwde mediaspeculatie dat miljardair Carlos Slim van América Móvil van plan zou zijn het resterende belang in het telecombedrijf te verkopen. Een volledige verkoop van het belang door América Móvil “zou louter zin hebben als AMX er zeker van is dat het een prijs ontvangt voor het belang van 21 procent in KPN dat ruim boven de huidige koers van KPN ligt”, aldus analisten van Berenberg, wijzend op een inwisselbare obligatieconstructie van de Mexicanen. Het aandeel daalde 2,4 procent. ING Groep was de grootste stijger, met de financiële sector weer aan de winnende hand in Europa, nadat deze sector eerder dit jaar zwaar werd getroffen. ING steeg 2,3 procent en Aegon werd 2,2 procent duurder. Volgens Van Zeijl haalde het besluit van de ECB, hoewel dit was voorzien, om niets te doen de druk een beetje van de ketel voor de financiële waarden. Een verdere renteverlaging, zo betoogde de fondsmanager, zou de winstmarges nog meer onder druk hebben gezet.

De banken hebben de afgelopen tijd natuurlijk ook enorm onder druk gestaan, juist vanwege het gegeven, dat simpelweg, hoe verder je naar beneden gaat, hoe meer druk je op de rentemarge krijgt, aldus Van Zeijl van Actiam.

In de Midkap ging advies- en ingenieursconcern Arcadis met bijna tien procent onderuit na rapportering van een lagere omzet in het eerste kwartaal en lagere winstmarges. ING meende dat de lagere marges van Arcadis in het eerste kwartaal weinig goeds voorspellen voor de rest van het jaar. SNS Securities deelde deze zorg over de marges. Cijfers van Intertrust, dat ook de boeken opende, leverden een koersverlies van 1,8 procent op. UBS sprak van een gemengd kwartaal. Geruststellend noemden de analisten echter dat Intertrust voor het gehele jaar toch een winst per aandeel van 1,30 euro voorziet. PostNL maakte bekend dat er een principe-akkoord is gesloten over een cao. Het aandeel verloor 2,2 procent. Onder de kleinere fondsen viel Groothandelsgebouwen op. Het vastgoedbedrijf maakte de voorwaarden bekend voor een eventueel overnamebod. Dat moet tenminste op 50,00 euro uitkomen, aldus de onderneming. Het aandeel steeg 9,1 procent. Wessanen leverde 3,2 procent in. Reesink behaalde in het eerste kwartaal een hogere omzet en een dito bedrijfsresultaat, ondanks de kosten die de Apeldoornse onderneming maakte in verband met de beoogde overname door een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners en de omzetting van de beursnotering. Het aandeel steeg 0,1 procent. Tussenstand Wall Street Wall Street noteerde bij het slot van de Amsterdamse handel op verlies, met de Dow Jones index 0,2 procent lager. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20-26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.