(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag vrijwel onveranderd de maand juli geëindigd. De AEX sloot dicht bij de slotstand van vrijdag op 525,44 punten. Gemeten over de hele maand steeg de hoofdgraadmeter evenwel 2,5 procent. De AMX en AScX eindigden maandag respectievelijk 0,1 en 0,3 procent in het groen.

Beleggingsspecialist Roy van Santen van Lynx wees erop dat de sterke euro ervoor zorgt dat de AEX vooralsnog niet door de 530 punten weet te breken. “Zeker gezien het vele dividend dat de komende drie weken wordt uitgekeerd, heeft de Amsterdamse index een lichte handicap”, verwacht van Santen.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa rond de 1,18 dollar, op 1,1785 en daarmee op het hoogste niveau in ruim twee jaar, tegen een koers van 1,1738 dollar maandagochtend vroeg. Analist Teeuwe Mevissen van Rabobank verwacht dat de beslissende beweging in de aankomende drukke week met macro-economische cijfers zal plaatsvinden op vrijdag, wanneer het officiële Amerikaanse banenrapport uitkomt. “Dat is toch wel het belangrijkste cijfer van de maand.” Bij beter dan verwachte Amerikaanse banencijfers kan dit de euro iets laten dalen ten opzichte van de dollar, aldus Mevissen.

Kijkend naar de rest van de week kunnen beleggers niet alleen aan de slag met dat Amerikaanse banenrapport, maar ook met kwartaalcijfers van zwaargewichten als Apple en Tesla. Uit eigen land komen onder meer ING Groep en DSM met resultaten.

De Bank of England komt donderdag, op Super Thursday, met zijn rentebesluit, de daarbij behorende notulen en het kwartaalrapport met economische verwachtingen en nieuwe inflatieramingen. “De Britse centrale bank zal een afwachtende houding aannemen”, zeiden economen van Bank of America Merrill Lynch in een voorbeschouwing, waarbij ze verwachten dat de Bank of England zijn zorgen zal uiten over de ontwikkeling van de kredietverstrekking in het Verenigd Koninkrijk.

Beleggers kregen maandag voornamelijk macro-economisch nieuws te verwerken. Chinese inkoopmanagersindexen toonden voor zowel de industrie als de dienstensector iets minder groei deze maand. Verder stegen de Duitse detailhandelsverkopen in juni harder dan in de maand ervoor en daalde de werkloosheid in de eurozone naar 9,1 procent, wat het laagste niveau betekende in ruim acht jaar. Amerikaanse macro-economische cijfers toonden een stijging van de aanstaande huizenverkopen in juni terwijl de bedrijvigheid in de regio rond Chicago in juli minder hard is gestegen dan een maand eerder.

Belangrijkste item van de dag was echter de inflatie in de eurozone als geheel, in het kader van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. De consumentenprijzen stegen in juli, net als een maand eerder, met 1,3 procent, terwijl de kerninflatie verbeterde van 1,1 naar 1,2 procent. 

Econoom Bert Colijn van ING wees er echter op dat de cijfers geen reden zijn voor de ECB om conservatiever te worden in hun beleid en dat de inflatie-outlook voor 2018 niet is verbeterd. De econoom sluit niet uit dat de ECB de inflatieverwachtingen in september neerwaarts zal bijstellen.

Dit weekend zei Sabine Lautenschläger van de ECB juist dat de centrale bank zich moet voorbereiden op een einde van het ruime monetaire beleid. Wel benadrukte ze daarbij de noodzaak van een stabiele inflatietrend richting de ECB-doelstelling van circa 2 procent.

De olieprijs steeg. De dreiging van mogelijke aanvullende Amerikaanse sancties op OPEC-lid Venezuela kon op aandacht rekenen. Een september-future West Texas Intermediate werd ongeveer een procent hoger verhandeld op 49,40 dollar en Brent met levering september won zelfs 1,9 procent op 52,44 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging Altice aan kop. Het aandeel steeg 1,5 procent.

Heineken behaalde in de eerste zes maanden van dit jaar een hogere winst en omzet, waarbij alle vier de regio’s waarin de brouwer actief is bijdroegen aan de autonome volumegroei. ING sprak van sterke cijfers en de Britse zakenbank Bryan Garnier verhoogde het koersdoel op het aandeel van de brouwer van 87,00 naar 101,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. De Britse zakenbank wees onder meer op sterke cijfers in de regio’s Amerika’s en West-Europa. In de tweede helft van het jaar verwacht Heineken wel meer valutadruk, aldus de brouwer. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Galapagos kreeg een koersdoelverlaging bij Jefferies van 110,00 naar 100,00 euro. Het koopadvies werd daarbij gehandhaafd. “We vinden nog altijd dat de huidige aandelenkoers een aantrekkelijk instapmoment biedt, gezien het blockbuster potentieel van [ontstekingsmedicijn] filgotinib en de kansen voor taaislijmziekte”, aldus analist Peter Welford. Het aandeel daalde 2,5 procent en was daarmee de sterkste daler.

In de Midkap ging Intertrust aan kop met een winst van 2,6 procent. TKH Group volgde op afstand met een stijging van 1,6 procent.

BE Semiconductor Industries kreeg bij NIBC een koersdoelverhoging van 51,00 naar 62,00 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Analist Edwin de Jong had al aangekondigd zijn taxaties te zullen herzien na de resultaten die “opnieuw” ruim boven verwachting waren. De marktvorser verhoogde de omzetraming voor dit jaar met 7 procent en voor volgend jaar met 2 procent. De ramingen voor de EBIT werden zelfs met 12 tot 25 procent opwaarts bijgesteld voor dit en volgend jaar. Het aandeel Besi steeg 0,6 procent.

Air France-KLM verloor 1,4 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern kreeg maandag koersdoelverhogingen bij S&P Equity Research en Credit Suisse in reactie op de sterke tweede kwartaalcijfers van vorige week. Het verwaterde effect van de belangen die Delta Air Lines en China Eastern in Air France-KLM hebben genomen drukte echter opnieuw de koers, net als voor het weekend. 

Vastgoed stond maandag overwegend onder druk. In de AEX verloor Unibail-Rodamco 1,0 procent, in de Midkap was WDP uit de gratie met een daling van 1,1 procent en onder de kleinere vastgoedfondsen leverde NSI 3,0 procent in.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel was het beeld op Wall Street verdeeld. De Dow Jones lag op koers voor een nieuw record en flirtte met de grens van 22.000 punten. De index steeg 0,3 procent. De S&P 500 noteerde vrijwel vlak en de Nasdaq leverde 0,3 procent in. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.