(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten na gemengde Amerikaanse economische cijfers en verontrustend hoge aantallen besmettingen in bepaalde Amerikaanse staten.

De AEX-index sloot 0,7 procent lager op 562,61 punten. De Midkap-index verloor 0,6 procent en de Smallcaps 0,9 procent.
 
Het was al met al een gematigde dag op de beurs, stelde hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot.

Beleggers reageerden negatief op tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde minder dan verwacht en bleef erg hoog.

“Een terugkeer naar werkloosheidscijfers van 3 procent zullen we niet zien”, zei Aben. Wel blijft er hoop bij beleggers dat in de loop van het jaar de werkloosheid van de huidige 13,5 procent weer tot onder 10 procent kan zakken, omdat een deel van de mensen die hun baan kwijt zijn nog banden houden met hun werkgever.

Ook waren er gefronste wenkbrauwen bij beleggers over de aantallen besmettingen in een aantal Amerikaanse staten, die al een aantal dagen aan het oplopen zijn, met name in Californië, Texas, Florida en Arizona. “Texas was een staat die al vrij snel de coronamaatregelen versoepelde”, merkte Aben op. De genoemde staten zijn bovendien goed voor zo’n 30 procent van de Amerikaanse economie.

Aan de andere kant hield een sterker dan verwachte indicator voor de Amerikaanse industrie de hoop levend op een sneller herstel van de Amerikaanse economie, zei Aben. De Philadelphia Fed index voor mei wees weer op groei, na twee maanden van sterke krimp. Daarbij was de stijging van de index ook nog eens veel sterker dan verwacht.

Uiteindelijk blijft het coronavirus toch de belangrijkste economische indicator, meent Aben. Wel geloven de meeste beleggers dat een heropleving van het virus in de VS niet zo snel weer tot een volledige lockdown zal leiden.

Analisten van Citi verwachten dat de Europese beurzen over twaalf maanden per saldo nauwelijks van hun plek zijn gekomen. “We voorzien over twaalf maanden geen hogere koersen, ondanks dat veel marktvorsers dit wel verwachten”, aldus Citi. Hoewel de aandelenmarkten in het komende jaar ondersteund zullen worden door de vele hulpprogramma’s van centrale banken, zijn de strategen van mening dat de winstverwachtingen voor 2021 nog steeds 30 procent te hoog zijn.

ING verwacht in de komende tijd vooral veel beweeglijkheid. “Het lijkt wel een kangoeroemarkt: de koersen stuiteren op en neer”, aldus analist Mike Mulders van ING.  

De Bank of England verraste vanmiddag niet met een uitbreiding van het opkoopprogramma en het handhaven van de rente. De Noorse centrale bank verlaagde onverwacht de rente naar nul. De Zwitserse centrale bank hield deze op 0,75 procent negatief.

De euro/dollar noteerde op 1,1215. Begin vorige week piekte het muntpaar nog op een stand van 1,1400.

De olieprijzen stegen met ruim 1,5 procent.

Stijgers en dalers

Twintig van de vijfentwintig AEX-fondsen eindigden lager.  AkzoNobel won 2 procent en was daarmee de sterkste stijger van de hoofdfondsen. Bank of America verhoogde het koersdoel van 75 naar 85 euro, rekenend op omzetherstel in mei.

In de hoofdindex was ArcelorMittal de sterkste daler, met bijna 6 procent. Ook Unibail-Rodamco deed een stap terug, met een min van ruim 3 procent.

Adyen verloor 0,7 procent. Sectorgenoot Wirecard implodeerde op de Duitse beurs, nadat het bedrijf moest bevestigen wat het maandenlang had ontkend, na onthullingen van de Britse zakenkrant FT: de boekhouding is misleidend en miljarden aan contanten blijken er helemaal niet te zijn. Volgens Jefferies zou de Amsterdamse betaalspecialist Adyen kunnen profiteren, als behalve beleggers ook de klanten straks wegrennen bij Wirecard.

Fugro daalde 1,3. De bodemonderzoeker gaan pijpleidingen op de zeebodem schoonmaken voor de Indiase kust.

Prosus steeg 0,9 procent. De Chinese e-commerce speler JD.com beleefde vandaag in Hongkong een succesvol beursdebuut. Tencent is een grootaandeelhouder van JD, terwijl Prosus weer een grootaandeelhouder is van Tencent.

In de AMX won TKH 7 procent, hoewel het bedrijf waarschuwde voor een omzetdaling van 8 tot 9 procent in de eerste helft van 2020. “Positieve cijfers”, zo oordeelden de analisten van KBC Securities evenwel, die hadden gerekend op een omzetkrimp van 10 procent.

Pharming verloor 3 procent en Arcadis was de sterkst daler onder de Midkappers, met een koersverlies van bijna 4 procent.

Onder de kleinere aandelen won bouwbedrijf Heijmans ruim 4 procent. Ook hier waren de dalers in de meerderheid.

Het lokaal genoteerde Lavide steeg 12 procent. Het lege beursfonds wil deze week een intentieverklaring tekenen met een niet nader genoemde partij, om activiteiten in het fonds in te brengen. Dit betekent dat CEO Salar Azimi zijn bezittingen niet meer zal inbrengen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen verloren bij het sluiten van het Damrak ruim een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.