(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is vrijdag lager gesloten vanwege de aanhoudende kater over het uitblijven van een renteverlaging en verruiming van de inkoop van obligaties door de Europese Centrale Bank op donderdag.

Aan Euronext Amsterdam noteerden slechts 10 van de 75 fondsen in de drie Euronext indices in het groen. 

De AEX sloot 1,4 procent lager op 452,88 punten, de AMX daalde 1,1 procent tot 649,83 punten en de AScX verloor 0,6 procent tot 819,89 punten.

Fondsbeheerder Corné van Zeijl van Actiam beaamde dat het uitblijven van extra verruimingsmaatregelen van de ECB één van de redenen is van de koersdalingen.  “We zagen het Damrak na de opening van Wall Street verder in het rood duiken en aan beide zijden van de oceaan heerst er toch wel teleurstelling dat er vooralsnog geen renteverlaging komt”, zei hij. “Bovendien helpt het voor de koersen van aandelen natuurlijk ook niet als de langdurige rentes op obligaties als Duitse bunds eindelijk weer omhoog gaan”, voegde hij toe.

“Daarnaast geven de indicatoren op de Surprise indices aan dat het economisch langzaamaan wat minder gaat en ook macro-economische data als recente inkoopmanagersindexen zien er niet goed uit”, vervolgde de fondsbeheerder.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de inflatie in China in augustus met 1,3 procent op jaarbasis minder hoog uitkwam dan verwacht, terwijl de producentenprijzen in dezelfde maand met een min van 0,8 procent in een minder sterk tempo daalden dan aanvankelijk voorzien.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis bleek verder dat de Duitse export in juli op jaarbasis is gedaald met 10,0 procent tot 96,4 miljard euro. De import daalde op jaarbasis met 6,5 procent naar 76,9 miljard euro.

De industriële productie in Frankrijk is in juli op maandbasis gedaald met 0,6 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 0,1 procent.

In Spanje werd juist een stijging van de industriële productie in juli gerapporteerd. De productie steeg op maand- en op jaarbasis met respectievelijk 0,2 en 0,3 procent.

Het tekort op de handelsbalans van het Verenigd Koninkrijk is in juli afgenomen, bleek vrijdag uit cijfers van het Britse statistiekbureau ONS. Het handelstekort liep terug van 12,9 miljard Britse pond in juni naar 11,8 miljard pond in juli, aangezien de export steeg en de import juist een krimp liet zien.

Van Zeijl werd vooral negatief verrast door de sterke krimp van de Duitse handelsbalans. “Ik moest na een eerste blik nog eens goed kijken of ik echt wel goed zag wat er stond, maar het stond er inderdaad toch echt zo”, zei hij.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 2,2 procent tot 46,56 dollar, terwijl een november-future Brent 2,4 procent lager bewoog op 48,73 dollar.

De euro/dollar noteerde rond sluiting van Beursplein 5 op 1,1218. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1277 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1256 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX sloten slechts 3 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 1,3  procent, gevolgd door NN Group en Altice met winsten van achtereenvolgens 0,8 en 0,6 procent.

SBM Offshore heeft het drijvend platform Turritella formeel opgeleverd, nadat het concern op 8 september het benodigde commerciële productie certificaat (COCP) voor de FPSO ontving. De lease en exploitatiecontracten betreffen een initiële periode van 10 jaar met uitbreidingsopties tot een totaal van 20 jaar. Het aandeel verloor 0,8 procent.

ING heeft Ahold Delhaize vrijdag verwijderd van de favorietenlijst in de Benelux, maar hield wel vast aan de koopaanbeveling met een koersdoel van 26,00 euro. Onderzoeksbureau GfK maakte vrijdag bekend dat de supermarktomzet in augustus en de online omzet in het eerste halfjaar sterk zijn gestegen. Het aandeel daalde 3,0 procent.

“Het concern wordt ook meegezogen in de recente winstwaarschuwingen van Amerikaanse sectorgenoten als Kroger, Supervalu en Sprouts”, aldus fondsbeheerder Van Zeijl.  

Philips gaat een nieuw product voor de behandeling van kanker op de markt brengen. Het product OncoSuite maakt het voor artsen mogelijk om tumoren te analyseren en daarmee zo min mogelijk schade toe te brengen aan gezond weefsel. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Heineken verloor 2,2 procent na mediaberichten dat het bierconcern twee goede acquisitiemogelijkheden in België en Vietnam was misgelopen.

Van de Midkap-fondsen was Air France-KLM vrijdag de sterkste stijger met een winst van 3,2 procent na slechte vervoerscijfers over augustus van concurrent Lufthansa. 

Sligro Food Group steeg 1,6 procent na sterke omzetcijfers over augustus van onderzoeksbureau GfK.

Vastned was met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler op de AMX, gevolgd door BAM met een verlies van 2,1 procent.

Van de AScX-fondsen kon Ordina rekenen op de aandacht van beleggers, nadat ING het advies verhoogde van Houden naar Kopen en tevens het koersdoel opwaarts bijstelde van 1,00 naar 2,25 euro. Volgens analist Marc Zwartsenburg “suggereren de fundamentals van het bedrijf dat Ordina in de laatste fase zit van een omslag”. Het aandeel won 9,9 procent.

ABN AMRO heeft vrijdag het koersdoel voor Brunel International verlaagd van 22,00 naar 20,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Brunel zal de kosten verder moeten verlagen en een superdividend zit er niet in, stelde analist Konrad Zomer. Het aandeel moest vrijdag 0,6 procent inleveren.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 1,1 procent verloor, de S&P 500 1,2 procent daalde en de Nasdaq ook 1,2 procent lager noteerde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.