(ABM FN-Dow Jones) De AEX is donderdag, op de een-na-laatste handelsdag van het jaar, lager geëindigd. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde 0,4 procent lager op 482,46 punten, terwijl de AMX en de AScX vrijwel vlak sloten.

Het verlies van donderdag was Europees breed gedragen en volgde op een behoorlijke daling op Wall Street woensdag. “Na enkele rustige dagen kregen de Amerikaanse beurzen gisteren weer met wat verkoopdruk te maken. De negatieve stemming van gisteren in de Verenigde Staten heeft impact op het sentiment op de Europese markten”, zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. 

“Toch is er nog zeker geen sprake van paniek. De daling ging gepaard met lage volumes en er hoeft dus nog niet al te veel waarde aan de dalingen worden gehecht”, aldus Sleutel.

In Azië viel met name het verlies van ruim een procent voor de Japanse Nikkei index op. De beurs in Tokio voelde de druk van de koersdaling van het aandeel Toshiba, dat opnieuw fors onder druk stond, met een verlies van 17 procent. Dinsdag en woensdag verloor de elektronicafabrikant al meer dan 30 procent aan beurswaarde na de aankondiging van een verwachte miljardenafschrijving op de Amerikaanse nucleaire activiteiten. 

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de geldhoeveelheid in de eurozone in november met 4,8 procent is gestegen. Daarnaast steeg de kredietverstrekking aan niet-financiële bedrijven met 2,2 procent en die aan huishoudens met 1,9 procent. Met name die laatste data zijn belangrijk voor de Europese Centrale Bank vanwege het effect van hun herfinancieringsoperaties.

Vanmiddag stonden er een aantal Amerikaanse publicaties op de rol. De belangrijkste waren de groothandelsvoorraden, die in november stegen na een kleine daling in oktober, en de wekelijkse steunaanvragen, die daalden en al 95 weken op rij onder het niveau van 300.000 stuks noteren. Dit is sinds 1970 niet meer gebeurd.

Olie noteerde verdeeld. Het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport liet donderdagmiddag een lichte stijging zien van de olievoorraden, terwijl de benzinevoorraden en die voor stookolie daalden. Rond het Europese slot stond de februari-future West Texas Intermediate vrijwel vlak op 54,01 dollar en noteerde de februari-future Brent 0,4 procent hoger op 56,42 dollar.

De euro noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,0488. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0462. Woensdag leek de Europese munt nog dichter richting pariteit te bewegen, met een koers van onder de 1,04 dollar.

Bedrijfsnieuws

Van de 25 fondsen binnen de hoofdgraadmeter sloten er 14 in het rood. Koploper was KPN met een winst van 1,8 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco met een winst van 1,4 procent.

De rode lantaarn was voor ArcelorMittal, dat 2,1 procent verloor. Financiële waarden konden ook niet in het groen komen. ING Groep daalde 1,5 procent en ABN AMRO daalde 0,9 procent.

Verder was er weinig bedrijfsnieuws. BlackRock meldde een kleiner belang in Aegon. Het aandeel van de verzekeraar verloor 1,0 procent. 

Binnen de Midkap kon Air France-KLM op wat aandacht rekenen. Donderdag werd bekend dat de verkoop van zijn belang van 49,99 procent in cateringbedrijf Servair aan HNA is afgerond.  Hoewel Air France-KLM geen financiële details vrij gaf over de transactie, wordt de ondernemingswaarde van Servair geschat op 475 miljoen euro. Het aandeel Air France-KLM verloor 0,9 procent.

De AMX werd aangevoerd door WDP dat 1,4 procent in de plus sloot, en Eurocommercial Properties dat 1,3 procent aan beurswaarde kon toevoegen. 

Verliezen waren er voor BE Semiconductor Industries, dat 1,8 procent verloor en Fugro, dat 1,6 procent daalde.

Onder de kleinere fondsen vielen de koersstijgingen van Ordina en NSI op. De fondsen wonnen respectievelijk 3,0 en 1,4 procent. Verliezen waren er voor Probiodrug en AMG, met dalingen van achtereenvolgens 2,1 en 2,0 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend vlak. De S&P 500 en de Dow Jones index stonden dichtbij hun slotstanden van woensdag en de Nasdaq daalde 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.