(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een klein verlies gesloten, waarmee de ochtendverliezen deels werden ingelopen. Bouwbedrijf BAM was de grote verliezer op het Damrak, terwijl ook de banken terrein verloren.

De AEX index sloot fractioneel lager op 542,58 punten. De Midkap index zakte 1,4 procent, door toedoen van de bouwers en de Smallcap index eindigde 0,3 procent lager.

“Het lijkt iets nerveuzer op de markt dan het was”, zei portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen, die woensdag “best wel wat sprongetjes” zag in de beurskoersen. 

Kijkend naar een indicator voor de volatiliteit van de AEX moet de ongerustheid ook weer niet worden overdreven: die stond woensdag op 12,4, wat 5 procent hoger was dan een dag eerder en zo’n 20 procent hoger dan een maand geleden. “Je kunt zeggen hij is 20 procent gestegen, maar je kunt ook zeggen, hij was zeer laag en is nog steeds erg laag”, aldus Jellema.

Over beweeglijkheid gesproken: het nationale gespreksonderwerp bitcoin schoot woensdag weer vrolijk omhoog: met een stijging van 11,5 procent bereikte de gedecentraliseerde digitale munt een nieuw recordniveau met 13.000 dollar binnen handbereik. Op de vraag, wanneer deze gedoodverfde bubbel gaat knappen, moest Jellema het antwoord schuldig blijven. “Ik heb geen idee.”

Op de Amsterdamse beursvloer stonden de bouwbedrijven BAM en VolkerWessels in de belangstelling. Beide fondsen gingen hard onderuit nadat ze grote verliezen meldden op de zeesluis in IJmuiden, waar beide bedrijven voor 50 procent in zitten.

Opvallend daarbij was dat er bij BAM veel meer beurswaarde verdampte dan bij VolkerWessels, dat opmerkelijk genoeg zijn winstverwachting voor het jaar niet bijstelde. “Dat roept vragen op”, zei Jellema.

De Amsterdamse beurs verloor ’s ochtends terrein, na de koersdruk op Wall Street van dinsdag, maar wist de verliezen in de loop van de dag in te lopen.  

 Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders in oktober zijn gestegen, maar wel minder hard dan in de voorgaande maand. Economen rekenden voor oktober evenwel op een daling.

De euro/dollar noteerde op 1,1789. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1825 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1820 op de borden. 

De olieprijzen daalden met ruim 2 procent, tot 56,33 dollar voor een vat West Texas Intermediate op de New York Mercantile Exchange en tot 61,61 dollar voor een vat Brent in Londen.

Dit ondanks een sterker dan verwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden, met 5,6 miljoen vaten, waar vooraf werd gerekend op een daling van 2,4 miljoen vaten.

Op economisch gebied bleek de werkgelegenheid in de Verenigde Staten sterker dan voorzien, volgens ADP-cijfers, met een stijging van 190.000 stuks. De arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten steeg in het derde kwartaal harder dan het gemidddelde uurloon, terwijl de arbeidskosten iets daalden.

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloot digitaal beveiliger Gemalto 2,0 procent hoger, gevolgd door staalconcern ArcelorMittal met 1,8 procent. Ook SBM Offshore en Unibail-Rodamco waren in trek met winsten van elk 1,5 procent.

DSM kreeg een koersdoelverhoging van Barclays, van 73,00 naar 90,00 euro. Het aandeel is door de grens van 80 euro heen gebroken en dat is goed nieuws, meent Jellema. DSM sloot 1,1 procent hoger op 80,43 euro.

ABN AMRO was de grote verliezer met een daling van 1,2 procent. Dit hing mogelijk samen met het bericht dat de president van de Franse centrale bank verwacht dat donderdag in Basel een langverwacht internationaal akkoord wordt gesloten over kapitaaleisen voor banken, het zogenaamde Basel IV-pakket. Dit zal vooral banken in Nederland en Scandinavië, die sterk profiteren van het intern modelleren van risico’s op hypotheken, hard gaan raken.

ING Groep leverde ook 0,9 procent in.

 Het zeer volatiele Altice kon geen richting vinden na de herstelbeweging van de voorgaande dagen en sloot 0,2 procent hoger. Moody’s verlaagde de outlook voor Altice Luxembourg en dit betekent dat er de komende maanden een afwaardering van de kredietwaardigheid mogelijk is.

In de Midkap vielen vooral de flinke verliezen van VolkerWessels en BAM Groep op. 

BAM liet de beleggers deze ochtend weer goed schrikken met een flinke winstwaarschuwing. De bouwer neemt nog eens 55 miljoen euro verlies op de grote zeesluis in IJmuiden, een project van 500 miljoen euro. Het aandeel verloor bijna 22 procent.  KBC Securities sprak dan ook van een “serieuze winstwaarschuwing”.  

De onafhankelijke analist Michel Aupers sprak van “een enorme deuk” in het vertrouwen van beleggers in bouwbedrijf BAM, dat uit een moeilijke periode komt, er juist alles aan had gedaan om het vertrouwen te herstellen. Met name de beloofde verlaging van het risicoprofiel is niet uit de verf gekomen. 

Volgens Aupers kan het “best lang” duren voordat beleggers weer enthousiast worden over BAM. Daarbij zou een oude beurswijsheid zeggen dat een goede winstwaarschuwing van een bouwer op een groot project in drieën komt. In de zomer probeerde BAM volgens de analist al een verlies van 15 tot 20 miljoen euro te verdoezelen bij zijn infrastructuurtak, en daar is nu 55 miljoen bij gekomen. Dan zou er dus nog een waarschuwing in de pijplijn zitten bij de jaarcijfers van volgend jaar, indien de beurswijsheid correct is.

VolkerWessels verloor slechts 6,8 procent, terwijl het projectverlies even groot is als voor BAM. In tegenstelling tot BAM handhaafde VolkerWessels de outlook voor 2017 wel.

IMCD was de sterkste stijger in de Midkap, met 2,1 procent. De koers begon pas in de middag de stijgen. 

Flow Traders won 1,5 procent en zette daarmee de opmars van de laatste dagen voor. Het fonds profiteert mogelijk van volatiliteitsindicatoren die langzaam begin te wijzen op toenemende onrust bij beleggers. Ongekend lage volatiliteit en bijbehorende lage marges hebben de koers van de flitshandelaar in indextrackers eerder dit jaar zwaar ondermijnd, terwijl de aandelenmarkten wereldwijd maar bleven doorstijgen.

Onder de kleinere fondsen verloor Heijmans 2 procent, solidair met de grotere bouwbedrijven in de Midkap. Ook Hunter Douglas en Basic-Fit verloren elk 1,8 procent terrein. Takeaway.com steeg 1,2 procent. UBS verhoogde het koersdoel naar 50,00 euro. Analisten van de Zwitserse zakenbank bleken onverminderd te spreken over het snel groeiende Takeaway.com. Met name de winstgevendheid in Nederland werd door analisten geprezen, maar ook lijkt de maaltijdbezorger marktaandeel te winnen in Duitsland ten koste van de grootste concurrent, Delivery Hero. 

Tussenstanden Wall Street

Wall Street liet na sluiting in Europa geen grote uitslagen zien. De breed samengestelde S&P500 index koerste iets hoger op 2.630,42 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.