(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag lager gesloten. De hoofdindex verloor op het Damrak 0,1 procent op 455,38 punten.

Naast een winstwaarschuwing van Gemalto, die door beleggers hard werd afgestraft, was er ook aandacht voor Amerikaanse groeicijfers. Met een groei van 2,9 procent in het afgelopen kwartaal werd de zwakke groei van circa 1,0 procent in de eerste zes maanden van het jaar weggepoetst. Het was bovendien de sterkste groei in twee jaar tijd. Marktanalist Philip Marey van Rabobank vond naast de voorradenopbouw ook de export sterk. “Dit alles ondersteunt de kijk op zaken van de Federal Reserve dat de Amerikaanse economie aantrekt”, aldus de marktanalist.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in oktober is verbeterd, hoewel de index nog altijd in de min noteerde. Qua Europese groeicijfers werd bekend dat de Franse economie in het derde kwartaal met 0,2 procent groeide, na een krimp van 0,1 procent een verslagperiode eerder. De Spaanse economie groeide in het derde kwartaal in een lager tempo dan in de drie maanden ervoor.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent lager op 49,54 dollar, terwijl een december-future Brent 0,3 procent verloor op 50,31 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0934. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0922 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0898 op de borden.

Stijgers en dalers

Circa de helft van de 25 fondsen in de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden vrijdag in het groen. Koplopers waren Aalberts Industries, dat 0,8 procent steeg, en AkzoNobel dat 0,7 procent won. Philips wist er zelfs een koerswinst van 1,0 procent uit te slepen.

Hekkensluiter was Gemalto met een min van 7,1 procent na een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting, waar analisten overigens al geruime tijd op rekenden. Gemalto voorziet voor 2017 nu een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro. De digitale beveiliger mikte evenwel al geruime tijd op een operationele winst in 2017 van “meer dan” 660 miljoen euro. Volgens analisten was de outlookverlaging steviger dan verwacht. Bryan Garnier en S&P Capital zetten het aandeel na de publicatie op hun verkooplijst en Société Générale schrapte zijn koopaanbeveling.

Ook de cijfers van Galapagos werden met weinig enthousiasme onthaald. Het aandeel daalde 4,1 procent. Het biotechbedrijf wist de cashburn in de eerste negen maanden van het jaar op peil te houden en houdt nog steeds vast aan de eerder afgegeven guidance voor de R&D uitgaven dit jaar. Onder de streep resteerde een winst van 8,1 miljoen euro, tegenover een verlies van 61,4 miljoen euro een jaar eerder. “De omzet en operationele uitgaven zijn in lijn met onze verwachtingen voor heel het jaar”, aldus zakenbank Jefferies. Het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf verwacht een cashburn tussen de 100 miljoen en 120 miljoen euro, waar analist Welford uitgaat van 104 miljoen euro. De cashburn lag eind derde kwartaal op 96,7 miljoen euro.

ING verlaagde het advies voor Boskalis van Kopen naar Houden, en paste tevens het koersdoel neerwaarts aan van 38,50 naar 31,50 euro. Analist Tijs Hollestelle schat de kans dat Boskalis een vijandige overname van Fugro zal starten kleiner in, gelet op de “toegenomen uitdagingen waar Boskalis voor staat”. Vanwege deze uitdagingen neemt de analist een voorzichtigere houding aan. Boskalis liep vrijdag 1,7 procent terug.

Bij de Midkapfondsen kreeg Fugro van ING een adviesverhoging van Houden naar Kopen en een opwaartse bijstelling van het koersdoel van 15,00 naar 19,50 euro. Volgens analisten wordt Fugro aantrekkelijker vanwege beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal en een lager risicoprofiel, na de uitgifte van achtergestelde converteerbare obligaties. Hierdoor is de balans van Fugro verder opgeschoond en dit stelt de bodemonderzoeker in staat om belangrijk personeel aan te houden en om noodzakelijke investeringen te doen. Het aandeel steeg 1,6 procent.

ASM Internantional herstelde van het verlies van donderdag, na het openen van de boeken, en won 4,3 procent. Analisten reageerden gisteren dan ook overwegend positief op de cijfers van ASMI.

JPMorgan Cazenove verhoogde het advies voor ASR Nederland van Onderwogen naar Neutraal en paste daarbij ook het koersdoel opwaarts aan van 18,04 naar 20,00 euro. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank is de door ASR afgegeven verwachting voor de kasstroom conservatief. De marktvorsers denken dan ook dat de verzekeraar bij de jaarcijfers een verhoging zal afgeven. Het aandeel ASR sloot 2,7 procent hoger.

Besi onttrok zich aan het negatieve sentiment en herstelde mede dankzij een koersdoelverhoging van ING van 28,00 naar 32,00 euro, van de koersafstraffing van donderdag. De markt schrok van de door de Duivense toeleverancier afgegeven outlook voor het lopenden kwartaal. Het vierde kwartaal is volgens analist Nigel van Putten echter “altijd een beetje lastig in te schatten en we menen dat de huidige outlook vermoedelijk conservatief is”. Het aandeel steeg 1,5 procent.

AScX-component Beter Bed boekte in het derde kwartaal een hogere omzet, maar presenteerde verder een beduidend lager operationeel resultaat. NIBC verlaagde het advies van Accumuleren naar Neutraal en het koersdoel van 25,00 euro naar 19,00 euro. Analist Gerard Rijk nam de taxaties aanzienlijk onder handen op basis van de verminderde concurrentiepositie van Beter Bed in Duitsland en de hogere kostenbasis. De koers van de matrassenreus ging vrijdag met 10,4 procent onderuit.

ING verhoogde het koersdoel voor Basic-Fit van 20,50 naar 22,50 euro en handhaafde daarbij de koopaanbeveling. Basic-Fit noteerde vrijdag 1,5 procent hoger. Het koersdoel voor Brunel International ging bij ING juist omlaag van 17,50 naar 15,00 euro, exclusief dividend, met een ongewijzigd Houden advies, waarna Brunel 5,1 procent inleverde.

Lokaal kregen de halfjaarcijfers van Holland Colours een positief onthaal. NIBC verhoogde het advies van Neutraal naar Accumuleren en stelde het koersdoel opwaarts bij van 49,00 naar 60,00 euro. Analist Johan van den Hooven bleek daarbij vooral te spreken over de omzetgroei, ondanks dat de omzet in een lager tempo groeide ten opzichte van het eerste kwartaal.  Holland Colours sloot vrijdag 3,0 procent in de plus.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa noteerde Wall Street in het groen met winsten voor de belangrijkste indexen oplopend van 0,1 tot 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.