(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs deed het de laatste dag van een sterke maand november rustig aan. Op een slot van 606,02 punten, verloor de AEX maandag 0,9 procent.

Op maandbasis steeg de hoofdindex van het Damrak ruim 11 procent. De pan-Europese Stoxx Europe 600-index steeg zo’n 12 procent deze maand. De DAX staat op een winst van rond de 13 procent en de S&P 500 ligt op koers voor een maandwinst van 9 procent.

Volgens investment manager Simon Wiersma ING is het “niet meer dan logisch dat er na de wereldwijde recordstijging van aandelen in november, even wat gas wordt teruggenomen.”

Wiersma wees ook op berichten dat de Verenigde Staten de Chinese chipmaker SMIC en oliereus CNOOC op hun zwarte lijst hebben gezet.

“Dit kan leiden tot verder oplopende spanningen tussen de VS en China, wat het positieve vaccinnieuws van de afgelopen weken kan overschaduwen.”

De mondiale aandelenmarkten reageerden afgelopen maand niet alleen sterk op het positieve nieuws rond een aantal potentiële coronavaccins maar ook op de verkiezingsoverwinning van Joe Biden in de Verenigde Staten.

Maandag maakte Moderna nieuwe onderzoeksresultaten bekend rond zijn coronavaccin en die bevestigden een eerder aangekondigde werkzaamheid van ruim 94 procent. Moderna doet nu versnelde goedkeuringsaanvragen in de VS en Europa zodat het vaccin spoedig verspreid kan worden.

Ondertussen krijgt het coronavaccin van Pfizer en BioNTech mogelijk nog deze week goedkeuring in het Verenigd Koninkrijk, volgens persbureau Bloomberg.

Uit Azië kwam vanochtend positief macro-nieuws. In Japan stegen de detailhandelsverkopen, net als de industriële productie. En ook de officiële inkoopmanagersindexen uit China wezen op groei.

Op macro-economisch vlak werd vanmiddag bekend dat de aanstaande woningverkopen in de VS in oktober zijn gedaald, net als de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago in de maand november.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1948. Verder was de bitcoin maandag voor het eerst ooit ruim 20.000 dollar waard.

De olieprijs daalde circa een procent bij de start van de tweedaagse OPEC-vergadering, maar werd op maandbasis ruim een kwart meer waard. Er wordt gespeculeerd dat het kartel en zijn bondgenoten het productiebeperkingsakkoord met een paar maanden zullen verlengen. Volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wordt het nog een hele klus om tot een deal te komen.

De markten hebben volgens de econoom al een verlenging van drie maanden van het huidige productiebeperkingsakkoord van 7,7 miljoen vaten per dag ingeprijsd.

“Ik verwacht niet dat de OPEC zal verrassen met een langere termijn”, aldus Van Cleef, die sowieso verwacht dat het lastig zal worden voor het kartel om de markt positief te verrassen.

Stijgers en dalers

In de AEX deed Randstad goede zaken na een koopadvies van ING. Het koersdoel ging van 42,50 naar 63,50 euro. Het aandeel won ruim een procent.

Aegon was koploper met een winst van 2,6 procent na de verkoop van zijn verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheertak in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije voor 830 miljoen euro aan VIG. KBC Securities gaf een verkoopadvies af voor het aandeel met een koersdoel van 3,90 euro.

ABN AMRO was de grootste daler, met een verlies van bijna 9 procent. Ook Royal Dutch Shell leverde 5 procent in en Unibail-Rodamco-Westfield bijna 6 procent.

ABN AMRO neemt de komende jaren afscheid van 15 procent van zijn personeel, terwijl ook het hoofdkantoor wordt verkocht. De nieuwe doelen die de bank presenteerde zijn volgens Jefferies haalbaar, maar Morgan Stanley vond ABN AMRO wel voorzichtig met zijn dividendplannen en noemde ook de oplopende kosten in 2021 een tegenvaller.

In de Midkap ging Pharming aan de leiding met een koerswinst van 4,4 procent. Air France-KLM was de sterkste daler en verloor 7,4 procent.

WDP zag een deal om een nieuw distributiecentrum van 15.000 vierkante meter te bouwen, beloond worden met een plus van xxx procent. Kepler Cheuvreux sprak van een grote deal in Gent, die een investeringsbedrag heeft van circa 80 miljoen euro.

Fugro en BAM daalden beide bijna 7 procent. Aandeelhouders van Fugro hebben maandag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering ingestemd met de voorwaarden voor een aandelenuitgifte van 250 miljoen euro. Meer details over bijvoorbeeld de prijs per aandeel en het totaal aantal aandelen dat wordt uitgegeven, volgen later.

Bij de smallcaps ging Lucas Bols aan kop met een winst van 6,9 procent en steeg Accsys 2 procent. Accsys wist in het eerste halfjaar van zijn lopende boekjaar verlies om te buigen in winst. De houtveredelaar sprak daarbij van een sterk en snel herstel na de aanzienlijke impact van de coronacrisis.

Wereldhave daalde 5,5 procent en was daarmee hekkensluiter.

Sanofi en Kiadis Pharma bevestigden maandag dat ze goede voortgang boeken met de voorbereidingen van de overname van Kiadis door de Franse farmaceut. Het biedingsbericht is bij de Nederlandse toezichthouder ingediend. Het aandeel Kiadis eindigde vlak.

Bij de lokaal genoteerde aandelen ging DPA 9,4 procent hoger na de aankondiging van een interimdividend.

Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de indexen op Wall Street een procent lager.

Het is de laatste dag van een succesvolle maand voor de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones index doorbrak vorige week voor het eerst de 30.000 puntengrens en ligt op koers voor de beste maand in ruim 30 jaar. Voor de S&P en Nasdaq zou november de beste maand zijn sinds afgelopen april.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.