(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag fors lager gesloten. De AEX index daalde 3,3 procent tot 498,92 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 2,2 procent.

De AEX stond in februari 2017 voor het laatst onder de grens van 500 punten. De index bereikte afgelopen juli nog een stand van 577 punten.

“De forse daling heeft te maken met een opeenstapeling van problemen”, stelde fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep. “Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanstaande Brexit, allerlei andere problemen die in Europa spelen, de dalende olieprijs en de arrestatie van Sabrina Meng, de CFO van de Chinese multinational Huawei, in Canada. Dit gebeurde op zaterdag, toen de Amerikaanse president Donald Trump nog de hand schudde van zijn Chinese collega Xi Jinping. Het is de afgelopen dagen onder de pet gehouden en pas vandaag bekendgemaakt.”

De arrestatie van Meng, de dochter van de oprichter van het Chinese bedrijf, is onderdeel van een onderzoek naar schending van de sancties tegen Iran.

Volgens Smit zijn de markten momenteel door al deze problemen erg nerveus en is de volatiliteit hoog. “Op de korte termijn zie ik wat herstel, maar voor de lange termijn verwacht ik weer lagere koersen. Ik denk ook dat er dit jaar geen eindejaarsrally in het verschiet ligt.”

Olie noteerde donderdag tot 4,9 procent lager. Een vergadering van oliekartel OPEC leverde vooralsnog geen witte rook op. Morgen vergaderingen zij verder. “De consensus in de markt is dat het kartel de productie met 1 miljoen vaten per dag inperkt, wat neerkomt op circa 1 procent van de wereldwijde olieproductie”, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

De belangrijkste vraag is volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO hoe OPEC dit wil verkopen en wat de reactie van de Amerikaanse president Trump zal zijn. De president wil een lage olieprijs en daarom geen nieuwe productiebeperkingen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse consumentenprijzen in november op jaarbasis met 2,0 procent zijn gestegen. Tevens werd bekend dat de Nederlandse groothandel in het derde kwartaal 4,9 procent meer heeft omgezet, tegenover een stijging van 5,3 procent in het tweede kwartaal.

De Duitse fabrieksorders stegen in oktober met 0,3 procent.

Het aantal banen in de Verenigde Staten nam in november minder dan verwacht toe. Afgelopen maand steeg het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 179.000 stuks. Er was gerekend op een banengroei van 190.000.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken daalden in oktober met 2,1 procent. De verwachting was een daling van 2,0 procent.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector groeide in november in een nipt lager tempo, volgens cijfers van Markit. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 54,7, in vergelijking met 54,8 in oktober. Cijfers van het in Amerika hoger aangeslagen ISM wezen juist op een lichte stijging van de inkoopmanagersindex naar 60,7.

De euro/dollar noteerde op 1,1367. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1330 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1344 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden alle 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ArcelorMittal met een verlies van 5,9 procent, gevolgd door Altice Europe met een daling van 5,7 procent.

Aegon deed het ook heel slecht en verloor 5,4 procent. De verzekeraar wil zijn financiële resultaten verder verbeteren door vereenvoudiging en een versnelde groei. Dat stelde de verzekeraar donderdag voorafgaand aan een beleggersdag in de Verenigde Staten. De vereenvoudiging moet onder andere gebeuren door juridische entiteiten te fuseren.

Unilever verloor 1,4 procent. Op een beleggersdag in India verzekerde de nieuwe CEO Alan Jope dat er geen kans bestaat dat de margedoelen voor 2020 zullen worden losgelaten. Wel zullen de divisies Homecare en Food & Refreshment mogelijk achterblijven bij hun doelen van respectievelijk 16 procent en 21 procent, maar dat wordt gecompenseerd door Beauty & Personal Care, dat nu al boven het margedoel van 21 procent zit.

NN daalde 3,8 procent. De Nederlandse verzekeraar kreeg woensdag nabeurs de goedkeuring van DNB om het zogeheten partial internal model onder Solvency II ook toe te passen op het overgenomen Delta Lloyd. ING zei in een note dat NN Group “duidelijk ruimte” heeft voor een aandeleninkoop van mogelijk 500 miljoen euro volgend jaar en daar in volgende jaren mee door kan gaan.

In de AMX was Flow Traders met een winst van 3,7 procent de enige stijger. Volatiliteit in de markt speelt de flitshandelaar doorgaans in de kaart.

PostNL verloor 7,2 procent en was daarmee een grote daler bij de middelgrote fondsen. De FNV heeft het postbedrijf een ultimatum gesteld. Gaat het bedrijf voor maandag 10 december 12.00 uur niet akkoord met de eisen van de bond en zijn leden, dan volgen acties.

Alleen AMG deed het met een verlies van 8,4 procent nog slechter.

BAM verloor 5,9 procent, nadat het bouwbedrijf voorbeurs aankondigde in het eerste kwartaal van 2019 een nieuwe structuur van de ondernemingstop door te gaan voeren. De wijziging omvatten de instelling van een executive committee en een tweehoofdige raad van bestuur, bestaande uit CEO Rob van Wingerden en CFO Frans den Houter. Dit betekent dat COO Erik Bax besloten per 1 maart 2019 vertrekt. Volgens Van Zeijl had de markt liever wat hardere maatregelen gezien.

TomTom noteerde 1,5 procent lager. Verizon zou volgens dagblad De Telegraaf de voornaamste kandidaat zijn voor een overname van Telematics van TomTom.

In de AScX stonden slechts drie fondsen in de plus. Vastned won 0,3 procent, Lucas Bols eveneens 0,3 procent en Kendrion 0,2 procent.

Wessanen bungelde in de index voor kleinere fondsen met een verlies van 6,4 procent onderaan.

Het lokaal genoteerde Alumexx verloor 11 procent. De fabrikant van aluminiumtrappen kwam woensdag nabeurs met een omzetwaarschuwing. Alumexx voorziet voor de tweede helft van 2018 een lichte omzetgroei ten opzichte van het eerste halfjaar, maar de omzet in heel 2018 zal achterblijven op de prognose.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot van de handel in Amsterdam stonden de Amerikaanse beurzen flink lager. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 2,5 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.