De Amsterdamse beurzen hebben vrijdag de stijging van de dag ervoor, met het besluit van de Europese Centrale Bank inzake verlenging van het opkoopprogramma en de rente ongewijzigd te laten, onverdroten voortgezet. De AEX index steeg 0,7procent tot het jaarrecord van 469,77 punten, terwijl de AMX 0,3 winst van  procent liet optekenen en voor de AScX een klein minnetje resteerde van 0,1procent.

In tegenstelling tot donderdag waren er vandaag weinig ontwikkelingen die om focus vroegen, of het moest het besluit van de ECB zijn om het verzoek van de Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena om meer tijd te krijgen om kapitaal te verkrijgen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Italiaanse overheid zal ingrijpen om de bank te redden.

“Het was vandaag de dag van Monte Paschi en van Gemalto”, zei analist Corné van Zeijl van Actiam. “Het was na de sterke donderdag weer een rustige maar mooie handelsdag met goede noteringen, ondanks de rentestijging”. voegde hij toe. De marktvorser noemde vooral de stijging van XX procent van het fonds Unibail-Rodamco opvallend. “Dat is heel raar voor een fonds dat toch zo rentegevoelig is”, lichtte hij toe. “Verder was er vandaag niet veel nieuws”, zo besloot hij.

In Nederland was er vrijdag één macrocijfer en dat betrof de industriële productie in de maand oktober.  Die is in oktober in een lager tempo gestegen dan in september het geval was, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. De gemiddelde dagproductie groeide in oktober met 0,6 procent op jaarbasis, na een groei van 2,4 procent in september. “Al dertien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder”, zo rekende het CBS voor.

Wat verder opviel was dat het kabinet vrijdag op zijn wekelijkse bijeenkomst heeft besloten om het ondernemersrecht verder te moderniseren. Er komt een nieuwe regeling voor personenvennootschappen, het NV-recht wordt aangepast en ondernemingen krijgen meer mogelijkheden om via omzetting, fusie of een splitsing te herstructureren. Hiermee is een  voorstel van minister Ad van der Steur van Veiligheid en Justitie door de ministerraad aangenomen.

De euro daalde door na de forse reactie op donderdag in reactie op het ECB-besluit. Rond het slot van de aandelenmarkten noteerde de euro/dollar op 1,0546. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0615 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0614 op de borden.

Olie noteerde vrijdag, net als de dag ervoor, in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 52,22 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,4 procent hoger bewoog naar 53,89 dollar.

Stijgers en dalers

De financiële fondsen sloten in het klimaat met de wankele positie van de Italiaanse bank Monte Paschi in het rood. ABN AMRO noteerde 1,3 procent lager, ING Groep verloor 0,8 procent en Aegon sloot 1,2procent in de min.

ABN AMO kreeg van RBC Capital Markets een adviesverlaging van Outperform naar Sector Perform en daarnaast werd het koersdoel neerwaarts bijgesteld van 23,00 naar 21,50 euro. Analisten van RBC stelden dat veranderende regulering op het gebied van hypotheken het winstpeil en de kapitaalniveaus van ABN AMRO kunnen beïnvloeden. Dit kan er volgens RBC toe leiden dat ABN AMRO geen dividendverhoging kan doorvoeren. 

Moody’s handhaafde de Baa2 rating en positief outlook voor Ahold Delhaize en merkte daarbij op dat, ondanks de aangekondigde aandeleninkoop de krediet ratio’s sterk blijven. Het aandeel sloot vrijdag 2,1 procent hoger op 18,98 euro. 

S&P Equity Research verlaagde het advies voor Aegon van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel werd verhoogd van 5,00 naar 5,50 euro. Analist Jit Hoong Chan noemde de mededelingen van Aegon op zijn investeerdersdag bemoedigend, maar meent dat de lage rentestanden en het matte sentiment op de kapitaalmarkten niet voldoende bijdragen aan een sterke groei.

Gemalto kreeg er 6,3 procent bij en was de grootste stijger op de AEX, nadat het beveiligingsconcern bekendmaakte voor 850 miljoen dollar de divisie Identity Management te hebben gekocht en te verwachten de transactie in de eerste helft van 2017 te kunnen afronden. Analisten van Morgan Stanley en Bryan Garnier spraken van een dure maar strategisch goede overname. Société Générale heeft vrijdag het advies voor Gemalto verhoogd van Houden naar Kopen met een ongewijzigd koersdoel van 60,00 euro.

Verder steeg Altice 5,3 procent. De Franse kabelaar onderzoekt de mogelijkheden om een minderheidsbelang in zijn Amerikaanse onderdeel Altice USA naar de beurs te brengen. Volgens ING maakt een beursgang de weg vrij voor verdere overnames in de Verenigde Staten.

Galapagos won 1,2 procent. Galapagos heeft een positief signaal afgegeven met de berichtgeving dat het kandidaatmedicijn filgotinib nu ook is toegediend aan de eerste proefpatiënt voor de behandeling van colitis ulcerosa, zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vrijdag tegenover ABM Financial News. Het biotechbedrijf liet donderdagavond weten gestart te zijn met de fase 2b/3-studie in colitis ulcerosa, waarvoor Galapagos een mijlpaalbetaling van de Amerikaanse partner Gilead Sciences kreeg van 10 miljoen dollar. Volgens Van Beek is het nieuws onderdeel van een continu proces in een sterk samenwerkingsverband met Gilead. Theodoor Gilissen Bankiers heeft een Aanbevolen advies op Galapagos met een koersdoel van 75,00 euro.

DSM maakte bekend zijn aandeleninkoopprogramma, bedoeld om het bestaande optieplan te dekken, te hebben afgerond. De transacties waren onderdeel van een op 4 november aangekondigd aandeleninkoopprogramma van in totaal 1,7 miljoen aandelen. In totaal kocht het bedrijf voor 96,0 miljoen euro aan eigen aandelen op. Het aandeel sloot X0,8procent lager.

Grootste daler op de AEX was ArcelorMittal, met een verlies van 5,7 procent.

In de Midkap behoorden Air France-KLM en BAM Groep tot de dalers. Air France-KLM verloor 1 procent, nadat bekend werd dat de ondernemingsraad van KLM naar de rechter is gestapt om het besluit van de directie aan te vechten om op bepaalde verre bestemmingen standaard één lid van het cabineteam minder in te zetten. De OR vindt dat het hier om een reorganisatie gaat en dat derhalve advies had moeten worden gevraagd aan de ondernemingsraad. KLM wilde desgevraagd door ABM Financial News niet inhoudelijk reageren, maar zei wel dat de luchtvaartmaatschappij tot de maatregel gedwongen was, omdat overleg met de vakbonden van vliegend personeel over bezuinigingen niets hadden opgeleverd.

Opvallend was de daling van 0,5 procent van het AMX-fonds BAM Groep, omdat Rijkswaterstaat vrijdag liet weten het bouwbedrijf in te huren om de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde te verbeteren. 

Fugro verloor vrijdag 0,7 procent. Het is onduidelijk waarom het orderboek van divisie Seabed van Fugro, met uitzondering van een vervolgopdracht, leeg is, schreef analist Quirijn Mulder van ING vrijdag in een rapport. Hij mertkte daarbij op dat de concurrentie wel opdrachten krijgt. ING hanteert een Kopen advies voor Fugro met een koersdoel van 19,50 euro.

Wereldhave steeg 0,9 procent, nadat UBS het koersdoel voor het vastgoedfonds verlaagde van 44,00 naar 41,75 verlaagde, maar het Neutraal advies handhaafde.

PostNL verloor 1,1 procent nadat HSBC vrijdag begon met het volgen van het fonds met met een Houden advies en een koersdoel van 4,10 euro. De analisten merkten op dat de overnam van het bedrijf door de Belgische sectorgenoot Bpost nu definitief van de baan lijkt, waardoor alle ogen nu gericht zijn op het management van PostNL om op eigen kracht de winstgevendheid van het bedrijf op te schroeven. HSBC maakt zich bovendien zorgen over het dividend van PostNL.

Sligro Food Group won 1,4 procent. KBC Securities is vrijdag gestart met het volgen van Shet fonds met een Accumuleren advies en een koersdoel van 36,00 euro. Sligro is volgens analist Alan Vandenberghe de onbetwiste leider van de Nederlandse food service bedrijven. “Het bedrijf genereert veel contant geld en heeft dankzij hoge conversieratio’s een aantal aanvullende overnames gefinancierd en betaalt royale dividenden met behoud van een gezonde balans”, oordeelde Vandenberghe. Hij ziet goede kansen voor een versterking door consolidatie en ruimte voor margeverbetering.

De grootste stijger in de Midkap was vrijdag GrandVision, dat er dankzij enthousiaste beleggers 2,7 procent bij kreeg.

Net als in de AEX was in de AMX een producent van staalproducten de grootste daler. Aperam moest 1,6 procent prijsgeven.

Bij de AScX-fondsen was er vrijdag hoegenaamd geen nieuws. Grootste stijger was Stern Groep, nadat RAI en BOVAG eind vorige week bekend hadden gemaakt dat de autoverkopen in november redelijk op peil waren gebleven. Het fonds won  1,9 procent.

Value8 was de grootste daler met een verlies van 1,9  procent. Het fonds moet in de index plaatsmaken voor Takesway.com, maakte Euronext donderdag bekend.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 hoger 0p 2.252,26 punten. De Dow Jones index steeg ook 0,3 procent en de Nasdaq noteerde 0,4  procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.