De Amsterdamse beurs is woensdag op verlies gesloten, waarmee een vijf dagen durende winstreeks werd doorbroken.
De AEX verloor 0,4 procent tot 452,01 punten.
De Midkap sloot vlak op 641,96 punten en de Smallcap voegde 0,2 procent toe tot 807,13 punten.
Woensdag betrof het eerste verlies in zes sessies voor de AEX. In de afgelopen handelssessies werd de weg omhoog gevonden met nieuwe recordstanden in de Verenigde Staten, mede aangejaagd door een positief ontvangen Amerikaans banenrapport.
“Het mag duidelijk zijn dat er een hele sterke rally heeft plaatsgevonden, zeker ook na het Amerikaanse banenrapport”, zei beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx.
“Dinsdag zijn we ook duidelijk boven het niveau van voor de Brexit gesloten”, voegde Schaaf toe, die erop wees dat er nu een “moment van consolidatie in de markt is”, wat mede toe te schrijven is aan “een hele zwakke dollar”.
“Wat natuurlijk niet best is voor Europa. Dat is zwaar uitgedrukt, maar je merkt wel dat dit een reden is”, aldus Schaaf.
Volumes bleven woensdag laag liggen, de bandbreedte waarin bewogen werd was klein, zei Schaaf.
Vooruitblikkend was Schaaf positief. “Het is afwachten of we de weg omhoog weer gaan voortzetten. De vraag is waarom niet. Het beeld op de markt is toch wel positief”.
Olie zette woensdag het verlies van dinsdag voort. De september-future op een vat West Texas Intermediate daalde bij het Amsterdamse slot 1,7 procent naar 42,03 dollar, terwijl de futures op een vat Brent 1,6 procent daalden tot 44,27 dollar.
De olieprijs sloot dinsdag lager, nadat door de Energy Information Administration een kleinere productiedaling in de Verenigde Staten wordt voorzien in 2016 in vergelijking tot 2015, dan eerder geraamd.
Woensdag verleende de olieprijs aanvankelijk steun uit het wekelijkse rapport over de olievoorraden, die weliswaar een toename in de binnenlandse olievoorraden toonde, maar een afname van voorraden benzine en distillaten. Maar nadat handelaren hun beoordeling van de publicatie herzagen bewoog de olieprijs fors neerwaarts.
De euro sterkte woensdag aan tegenover de dollar, met 0,5 procent op 1,1176. “Na het sterke banenrapport van vorige week was de dollar in trek, maar nu zien we een verkoopgolf voorafgaand aan de zomervakantie [in Japan]”, zei marktstrateeg Kengo Suzuki van Mizuho Securities.
Naast de olievoorraden verschenen er op macro-economische een tweetal andere publicaties.
In Japan stegen de machine-orders in juni, met 10 procent ten opzichte van mei, na twee maanden van dalingen.
De Franse industrie produceerde in juni 0,8 procent minder dan een maand eerder, bleek uit officiële cijfers, waar economen waren uitgegaan van een groei van 0,1 procent. Ook in mei daalde de productie al met 0,5 procent op maandbasis.
Stijgers en dalers
In de AEX sloten 11 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Boskalis dat 1,9 procent won.
Philips was verder met 1,5 procent één van de grootste stijgers, na een koopaanbeveling bij UBS. Randstad werd 1,2 procent meer waard.
SBM Offshore, dat op het punt stond nabeurs de boeken te openen, sloot vlak.
Verzekeraar Aegon stond 1,6 procent hoger, in aanloop naar de kwartaalcijfers donderdag.
DSM, dat een koersdoelverhoging kreeg bij Berenberg, sloot vlak.
De grootste dalers waren de grondstoffenfondsen, waarvan ArcelorMittal 3,5 procent moest laten gaan en Shell 0,7 procent inleverde. De verliezen bij Shell hingen samen met berichtgeving van Bloomberg dat Saoedi Arabië een nieuw recordproductie heeft gemeld aan de OPEC.
ArcelorMittal reageerde op zwakke resultaten van de Duitse branchegenoot Salzgitter, zei vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten.
In de Midkap-index ging Aegons sectorgenoot Delta Lloyd aan de leiding, met een winst van 4,8 procent.
Corbion rapporteerde een hoger dan verwachte winst op een gedaalde kwartaalomzet, maar sloot desondanks 0,5 procent lager. Het concern meldde te verwachten dat de resultaten van de kerndivisies voor heel 2016 onder of aan de onderkant van de eerder uitgesproken bandbreedtes zullen uitkomen.
Het oliegerelateerde fonds Fugro bungelde in de Midkap onderaan, met een verlies van 1,6 procent, naast financieel dienstverlener Intertrust en Aperam dat 1,5 en 1,7 procent inleverden. WDP was hekkensluiter met een 1,9 procent verlies.
In de AScX-index waren het Neways en Lucas Bols die zich positief onderscheidden, met koerswinsten van 2,6 en 2,1 procent.
RoodMicrotec, dat bekendmaakte twee opdrachten te hebben ontvangen in China en Europa, koerste 3,4 procent hoger op de lokale markt.
Sif Holding won 2,1 procent na een contract voor 8,6 kiloton aan buizen voor de offshore-windindustrie.
Tussenstand Wall Street
Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Europa op verlies, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,2 procent verloor, de S&P 500 0,3 procent en de Nasdaq 0,5 procent afstond.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.