(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag nagenoeg vlak geëindigd. Na een positieve stemming in de ochtendhandel werden de beperkte winsten weer ingeleverd, zonder duidelijke reden.

De AEX index sloot 0,03 procent lager op 606,04 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen. De Smallcaps eindigden met een plus van 0,3 procent.

“We houden goed stand”, zei sales trader Gert Berendse van ING. “Er is met de Britse verkiezingen en het voorlopige Amerikaans-Chinese handelsakkoord veel onzekerheid uit de markt weggenomen en de beurs staat op een mooi niveau om het jaar uit te gaan.” De handelaar ziet geen grote negatieve ontwikkelingen die de papieren van beleggers aan het einde van het jaar nog overhoop kunnen gooien.

Berendse kon niet direct duiden waarom de paar punten winsten van de ochtendhandel in de middag nog werden ingeleverd. “Misschien door het impeachment-verhaal dat we iets lager gaan, maar ik kan me niet voorstellen dat dat nu daadwerkelijk gaat gebeuren.”

Het Huis van Afgevaardigden stemt naar verwachting woensdag over de afzettingsprocedure voor de Amerikaanse president Donald Trump, terwijl diens Republikeinse partij die stemming probeert uit te stellen.

Eerder op de dag was een Duitse Ifo-index een positief nieuwtje. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 95,0 naar 96,3, terwijl een kleinere toename tot 95,5 door economen was verwacht. “De index suggereert dat het ergste voor de Duitse economie achter de rug is”, aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

De kerninflatie in de eurozone bleek daarnaast in november toegenomen. Het aangepaste inflatiecijfer, dat voor de ECB een belangrijke graadmeter is, bedroeg in november op jaarbasis 1,3 procent. Een maand eerder was dit 1,1 procent.

De productie van de bouwsector in de eurozone daalde in oktober met 1 procent.

Britse inflatiecijfers bleken stabiel, hoewel de kerninflatie ruim onder de verwachting uitkwam en ook onder het doel van 2 procent van de Bank of England. De Britse centrale bank maakt donderdag zijn laatste rentebesluit van 2019 bekend maar aanpassingen in het monetaire beleid worden niet verwacht. Een renteverlaging in 2020 sluiten marktvolgers niet uit.

Olie werd een tikje duurder, na een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Een februari-future West Texas Intermediate werd 0,2 procent duurdere op 60,67 dollar, terwijl een februari-future Brent 66,02 dollar kostte.

De euro/dollar noteerde op 1,1121. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1131 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1145 op de borden.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren stijgers en dalers evenwichtig verdeeld.

Adyen sloot 1,2 procent hoger. Hamburgerreus McDonald’s koos het betaalbedrijf om de betalingen van zijn mobiele app te verwerken. De samenwerking start begin volgend jaar in het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgt de internationale uitrol.

Unilever wist zich niet te herstellen van de koersdreun van dinsdag en sloot 0,8 procent lager. Credit Suisse bleef positief over het aandeel, omdat de bank verwacht dat Unilever de omzetvertraging kan aanpakken, ook al duurt dat langer dan verwacht.

Heineken steeg 0,4 procent. Credit Suisse besloot om het advies voor de Europese farmaceuten te verlagen naar Onderwogen, terwijl dat voor de drankensector juist werd verhoogd naar Overwogen. Sinds september adviseert de Zwitserse bank om overwogen te zijn in Europese waarde-aandelen.

Galapagos sloot 3,2 procent lager en eindigde daarmee onderaan. Citi Research schrapte zijn koopadvies, bij gebrek aan aanjagers voor de koers. Dinsdag haalde Morgan Stanley het aandeel al van de kooplijst.

In de AMX was Aperam koploper met een winst van 2,4 procent.

Arcadis steeg ook 2,4 procent. Kepler Cheuvreux heeft woensdag het koersdoel voor Arcadis verhoogd van 19,50 naar 21,80 euro, na het besluit van Arcadis op dinsdag om niet meer te investeren in het Braziliaanse ALEN. Door deze beslissing is het risicoprofiel van het advies- en ingenieursbedrijf volgens Kepler verbeterd.

Altice en Basic-Fit boekten winsten van respectievelijk 1,1 en 1,9 procent. Air France-KLM presteerde het zwakst met een verlies van 3,0 procent.

Onder de kleinere aandelen won NSI 3,2 procent en Neways steeg 1,1 procent. De nieuwe CEO Eric Stodel is benoemd, meldde het bedrijf.

Kiadis Pharma, Acomo en Heijmans verloren meer dan 1,5 procent.

Bij de lokale fondsen stak Envipco er bovenuit met 5,8 procent koerswinst.

Dutch Star Companies One verraste met het bericht dat het in exclusief gesprek over een mogelijke fusie met CM.com, dat onlangs zijn geplande beursgang afblies. Het investeringsvehikel van voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek zoekt al enkele jaren een bedrijf om naar de beurs te brengen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag rond het Amsterdamse slot licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.