(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten, na de koersafstraffing op Wall Street donderdagavond. De AEX index daalde 2,0 procent tot 651,26 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,3 procent liet optekenen en voor de AScX tevens een min resteerde van 1,3 procent.

Het Damrak startte de handelsdag diep in het rood, nadat de stijgende obligatierentes een scherpe uitverkoop veroorzaakten op Wall Street.

De oplopende rente blijft de gemoederen op de financiële markten flink bezighouden. Obligatiebeleggers lijken de centrale banken te dwingen tot het ondernemen van actie, zei investment manager Simon Wiersma van ING. Hij verwacht dat het niet lang zal duren voordat centrale banken zullen ingrijpen. “Voordat ze te hulp schieten, kunnen we nog wel wat volatiliteit op de markten zien”, waarschuwde hij.

Berichtgeving dat de Verenigde Staten vannacht luchtaanvallen uitvoerden op Iraanse doelen in Syrië deed het sentiment verder verzuren. Daarnaast wordt verwacht dat de VS vandaag een rapport zal publiceren waarin staat dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman akkoord heeft gegeven op de moord van journalist Jamal Khashoggi, aldus SEB.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in januari op jaarbasis 5,9 procent minder heeft omgezet, terwijl de producentenprijzen op jaarbasis daalden met 2,2 procent.

De Franse consumentenprijzen zijn in februari op maandbasis met 0,2 procent gedaald, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 0,4 procent. In Spanje daalden de consumentenprijzen op maandbasis met 0,6 procent. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 0,0 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het inkomen van de gemiddelde Amerikaan in januari met 10,0 procent is gestegen, terwijl de bestedingen met 2,4 procent toenamen. De PCE kernprijsindex steeg in januari op maandbasis 0,3 procent. Op jaarbasis noteerde de index op 1,5 procent, tegen 1,4 procent in december. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in februari gedaald.
 
De euro/dollar noteerde op 1,2093. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2174 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2176 op de borden.

Olie noteerde 1,7 procent lager. OPEC+ vergadert komende week. De verwachting is dat, na de sterke stijging van de olieprijs, de olielanden zullen besluiten hun productie op te voeren. Maar volgens Credit Suisse is het koffiedik kijken hoe groot de verhoging zal worden.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ArcelorMittal met een verlies van 4,1 procent, gevolgd door Royal Dutch Shell en Galapagos met verliezen van elk 3,3 procent.

Wolters Kluwer was de enige stijger van de hoofdfondsen en won 0,2 procent, ondanks een koersdoelverlagen van zakenbank Credit Suisse van 80,00 naar 78,60 euro met handhaving van het koopadvies.

IMCD verloor 1,4 procent na cijfers. ING bleek vooral te spreken over de “uitstekende kasstroom”. Enige minpuntje in de cijfers waren volgens ING de ietwat tegenvallende EBITA-marges in Europa en de VS, maar dit werd gecompenseerd door het Verre Oosten.

In de AMX ontsprong Besi de dans, net als Air France-KLM. Besi steeg 0,8 procent, terwijl Air France-KLM 1,2 procent. OCI was de sterkste daler en verloor 4,3 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Degroof Petercam. SBM Offshore daalde 3,7 procent en Aalberts leverde 3,3 procent in. ING verhoogde het koersdoel voor Aalberts. 

In de AScX noteerde Ajax 0,9 lager. De Amsterdamse voetbalclub kwalificeerde zich donderdagavond voor een volgende ronde van de UEFA Europa Leaque, waarin het zal uitkomen tegen het Zwitserse Young Boys. AMG leverde 6,4 procent in na de koerssprong op donderdag na goed ontvangen cijfers.

TomTom en Alfen waren met winsten van 0,4 procent en 1,4 procent de sterkste stijgers.

Het lokaal genoteerde Fastned maakte een koersval van 26,0 procent tot 68,50 euro. De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s plaatste nieuwe aandelen tegen een prijs van 80,00 euro en haalde daarmee 150 miljoen euro op.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.825,88 punten. De Dow Jones index daalde 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.