Wall Street sloot vrijdag in het rood.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere  opening tegemoet. De futures wijzen op een stijging van ongeveer 4 punten.

Beleggers verwerken het veranderende politieke landschap in de VS, waar zondag werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich terugtrekt uit de presidentiële race en vicepresident Kamala Harris steunt als Democratische kandidaat.

De Chinese centrale bank verlaagde maandag onverwacht de zevendaagse  rente met 10 basispunten, van 1,80 naar 1,70 procent. De stimuleringsmaatregel is een reactie op tegenvallende economische groeicijfers.De rentetarieven voor leningen met een looptijd van één en vijf jaar werden eveneens met elk 10 basispunten verlaagd tot respectievelijk 3,35 en 3,85 procent. De eenjarige LPR fungeert als benchmark voor de meeste bedrijfsleningen, en de vijfjarige LPR dient als referentierente voor hypotheken.

De AEX sloot vrijdag 1 procent lager op 907,31 punten, waardoor de index in een week ongeveer 4 procent verloor, nadat ASML hard onderuitging na kwartaalcijfers en zorgen over Amerikaanse sancties tegen China.

Vrijdag werden de markten ook geconfronteerd met een wereldwijde computerstoring. De nieuwste cyber-beveiligingsupdate van CrowdStrike zou mogelijk de boosdoener zijn en een blauw scherm veroorzaken bij het opstarten van Windows-systemen van Microsoft. De mondiale luchtvaart, ziekenhuizen en sommige beurzen leken het zwaarst getroffen.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. De Duitse producentenprijzen daalden in juni verder, maar wel minder hard dan in mei. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk daalden in juni harder dan verwacht.

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend ruim een half procent hoger op 80,54 dollar per vat, nadat de prijzen vrijdag lager waren gesloten en op weekbasis ongeveer 2,5 procent hadden verloren.

Bedrijfsnieuws

Vrijdag kende relatief veel verliezers, maar DSM Firmenich wonnen beide 0,4 procent. De grootste verliezers waren AkzoNobel, Prosus en Arcelor Mittal en daalden tussen de 2 en 3 procent.

In de AMX was het niet veel anders en was Flow Traders een van de weinige stijgers met een winst van 0,6 procent. De grootste verliezers waren AMG, Alfen, Just Eat Takeaway en Signify met verliezen tussen de 3,9 en 5,0 procent.

Bij de kleinere aandelen was het beeld wat meer gemêleerd en wist Heijmans 0,4 procent bij te schrijven, gevolgd door Sligro met een winst van 0,3 procent.

Pharming, Fastned, NSI en Ebusco verloren tussen de 3,0 en 4,5 procent.

Er staan maandag geen bedrijfsresultaten op de agenda. Dinsdag volgen onder andere  AkzoNobel, Randstad en Wereldhave en ASMI nabeurs.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,7 procent tot 5.505,00 punten, de Dow Jones index verloor 0,9 procent op 40.287,53 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 17.726,94 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.