(ABM FN-Dow Jones) De AEX gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. 

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een winst van 1,7 procent op 560,99 punten. 

Beleggers reageerden maandag onder meer positief op het nieuws dat de Amerikaanse toezichthouder FDA op aanwijzing van president Donald Trump de toediening van genezend bloedplasma versneld heeft goedgekeurd voor noodgebruik tegen het coronavirus. 

Trump wakkerde het optimisme nog verder aan met zijn opmerking agressief in te zetten op de ontwikkeling van medische behandelingen ter bestrijding van het coronavirus om de economie weer te kunnen normaliseren. 

Daarnaast zag de markt zich gesteund door het feit dat het nieuwe aantal infecties in de VS is gedaald met 22 procent ten opzichte van twee weken geleden, wat zou suggereren dat de VS de ziekte eindelijk onder controle krijgen. 

Op Wall Street scherpten de breed samengestelde S&P 500 en techbeurs Nasdaq maandagavond overtuigend hun hoogste stand ooit aan, net als vorige week. De S&P won 1,0 procent. 

Vooral de reissector zat maandag stevig in de lift vanwege de dalende trend in het nieuwe aantal coronavirusinfecties in Amerika. American Airlines steeg ruim 9,0 procent, Delta Air Lines won circa 8,5 procent en United Airlines noteerde ruim 9,0 procent hoger.

In Europa gaat het in met name Spanje juist de verkeerde kant op. Afgelopen weekend werden bijna 20.000 besmettingen geregistreerd en reisadviezen richting het vakantieland worden negatief bijgesteld. Ook worden reizigers afgeraden om naar delen van Frankrijk af te reizen.

Voor beleggers lijkt het glas voorlopig evenwel halfvol te zijn. Met name het nieuws van eind vorige week over de ontwikkeling van een vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech dat mogelijk al eind dit jaar op de markt kan komen gaf beleggers moed. De Amerikaanse overheid heeft op voorhand al 100 miljoen van de nog te produceren vaccins besteld. 

“Elk nieuws met betrekking tot het virus dat positief is, zal de markten omhoog drijven”, zei strateeg Seema Shah van Principal Global Investors. “Elk nieuws over een vaccin of behandeling moet echter met scepsis worden behandeld, gezien het proces dat het moet doorlopen voordat het door de [algemene] bevolking kan worden gebruikt”, voegde de strateeg toe.

Op het handelsvlak hadden de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en de minister van Financiën Steven Mnuchin maandagavond een virtuele ontmoeting met de Chinese vice-premier Liu He, om “de implementatie van de historische ‘fase 1’ handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China te bespreken”, aldus een Amerikaanse persverklaring.

“Beide partijen zien vooruitgang en zijn vastbesloten de nodige stappen te ondernemen om het succes van de overeenkomst te verzekeren”, aldus de verklaring. 

Azië en olie

In Azië koerst de Nikkei index in Japan vanochtend met 1,6 procent hoger, terwijl de beurs in Seoul 1,2 procent wint. De Chinese beurzen geven daarentegen licht terrein prijs. 

De prijs voor een vat ruwe olie sloot maandag in New York 0,7 procent hoger op 42,62 dollar, met name door productieonderbrekingen op booreilanden in de Golf van Mexico vanwege een reeks naderende tropische stormen.

De tropische stormen, waarvan de eerste naar verwachting vannacht aan land zal komen, gevolgd door een tweede storm later deze week, naderen de Golf van Mexico en leidden tot een sluiting van offshore olieplatforms, die verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de ruwe olie- aardgasproductie in de regio.

Het Bureau of Safety and Environmental Enforcement schatte dat op zondag circa 57,6 procent van de olieproductie in de Golf was stilgelegd, in combinatie met 44,6 procent van de aardgasproductie in de regio. Dat komt neer op ongeveer 1 miljoen vaten olieproductie per dag, zei grondstoffenstrateeg Warren Patterson van ING.

Beleggers hebben vandaag onder oog voor de Duitse conjunctuurindicator Ifo-index, de Case Shiller huizenprijzen en de nieuwe Amerikaanse woningverkopen. 

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse economie in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 11,3 procent is gekrompen.

Bedrijfsnieuws

Jefferies verlaagde het advies voor Galapagos van Kopen naar Houden en het koersdoel werd daarnaast neerwaarts bijgesteld van 210,00 naar 133,00 euro. Vorige week meldde Galapagos dat de vergunningsaanvraag in de Verenigde Staten voor filgotinib door Galapagos en partner Gilead als behandeling tegen reuma is voltooid, maar nog niet klaar is voor goedkeuring in zijn huidige vorm. Voor de analisten van de zakenbank kwam deze uitspraak onverwacht en is deze een ondermijning van de commerciële positie van het bedrijf.

Berenberg stelde verder de koersdoel voor BE Semiconductor Industries en Signify licht opwaarts bij. 

EssilorLuxottica overweegt in hoger beroep te gaan, nadat de rechtbank van Rotterdam maandag bepaalde dat de brillenggigant niet de administratie van GrandVision mag inzien.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 1,0 procent tot 3.431,30 punten, de Dow Jones index won 1,4 procent op 28.308,53 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 11.379,72 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.