Focus op Midden-Oosten en macro-economische data.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX-index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen.
De Amsterdamse beurs eindigde dinsdag vlak met Shell aan kop, waarbij de energiereus garen spinde bij de flink hogere olieprijzen, die tijdens de middaghandel opveerden door een dreigende escalatie in het Midden-Oosten waarbij Iran betrokken was.
Iran hield zich tot nog toe op de vlakte en dus vreesden de oliemarkten niet direct voor een impact op de olieproductie door een escalatie. Grondstoffenstrategen van ING waarschuwden dat dit zou veranderen, wanneer Iran meer betrokken zou raken, omdat dit het risico op onderbrekingen in de olietoevoer zal vergroten.
De prijs voor een vat WTI steeg dinsdag met 3,5 procent naar 70,69 dollar en een vat Brent werd 3,5 procent duurder op 74,22 dollar. Ook woensdagochtend stijgen de prijzen verder, echter in een wat gematigder tempo.
Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopcijfers over de maand september, die een krimp van de industrie in de eurozone en VS bevestigden, en inflatiecijfers uit de eurozone. Voor het eerst in drie jaar kwam de inflatie met 1,8 procent onder de doelstelling van 2,0 procent van de Europese Centrale Bank uit. Dat zet de deur naar een volgende renteverlaging door de ECB, later deze maand, verder open.
De kans op nog een grote renteverlaging in de VS is een stuk kleiner geworden, nadat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell maandagavond in een toespraak benadrukte dat de centrale bank geen haast heeft om de rente snel omlaag te krijgen. De kans op een verlaging met 50 basispunten is sindsdien gedaald tot minder dan 40 procent. Vorige week rekende een meerderheid van de markt hier nog op.
Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild wees verder op de staking van havenarbeiders in de Amerikaanse havens aan de oostkust en de Golf van Mexico.
“Dat is enorm, omdat deze havens de helft van de Amerikaanse handel via import en export afhandelen”, aldus de beleggingsstrateeg. “Economen zullen dit in de gaten moeten houden, omdat het een duidelijke impact kan hebben op het bbp in het vierde kwartaal.”
Naast de ontwikkelingen in het Midden-Oosten zullen beleggers vandaag ook aandacht hebben voor de Amerikaanse banencijfers van ADP.
De rentes bleven woensdagochtend dicht bij huis en de euro/dollar daalde naar 1,1056.
Bedrijfsnieuws
Berenberg heeft de koersdoelen voor ASML en ASMI verlaagd, maar handhaafde wel het koopadvies op beide aandelen. Het koersdoel voor ASML ging van 1.100 naar 945 euro en dat voor ASMI van 840 naar 790 euro. Analist Tammy Qiu wees onder meer op een combinatie van minder investeringen door Intel en lagere uitgaven in China, waardoor zij verwacht dat er in 2025 minder wordt geïnvesteerd in de sector dan eerder voorzien.
Euronext heeft Acupay overgenomen.Acupay, dat in 2005 werd opgericht, helpt uitgevende instellingen, banken, brokers en vermogensbeheerders bij het stroomlijnen van hun belastingen als zij in verschillende markten actief zijn. Zo voorkomt Acupay dubbele belastingen. Acupay wordt toegevoegd aan Euronext Securities, waarmee het beursbedrijf diensten verleent aan beleggers en uitgevende instellingen.
Financiële details van de overname vermeldde Euronext niet. Wel liet het beursbedrijf weten de transactie te kunnen financieren uit aanwezige middelen en dat dit geen gevolgen heeft voor de schuldverlaging waaraan het bedrijf werkt.
Slotstanden Wall Street
De S&P500-index daalde dinsdag 0,9 procent tot 5.708,7 punten, de technologie-index Nasdaq daalde 1,5 procent tot 17.910,36 punten. De Dow Jones-index sloot 0,4 procent lager op 42.156,97
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.