(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van ruim vier procent.

Amerikaanse futures wijzen op een scherp lagere opening vanmiddag op Wall Street, nadat een gigantisch pakket aan stimuleringsmaatregelen, ter waarde van ruim 1 biljoen dollar, zondagavond niet genoeg steun kreeg. Democraten zijn van mening dat de plannen te veel gericht zijn op het ondersteunen van bedrijven. 

Overigens verwacht de democratische senaatsleider Chuck Schumer dat binnen 24 uur alsnog een akkoord kan worden bereikt.

Het noodpakket zou alle Amerikanen een geldbedrag geven, een betere werkloosheidsuitkeringsregeling en een nieuw plan om via de Federal Reserve leningen te verstrekken aan bedrijven, die getroffen zijn door de sluitingen vanwege het coronavirus door het hele land.

De Republikeinse senator Rand Paul was niet bij de stemming aanwezig nadat hij als eerste senator positief getest was op het coronavirus.

De AEX kende afgelopen week nog een zeer volatiel handelsverloop, maar de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 sloot vrijdag op weekbasis toch vrijwel onveranderd op 431,98 punten. Tussendoor kwamen standen van 389,60 punten en 449,08 punten voorbij. Ruim een maand geleden zette de index nog een top neer op 632,12 punten, waardoor het ‘corona-verlies’ nu 31,7 procent bedraagt.

Op Wall Street werd vrijdagavond echter opnieuw de verkoopknop ingedrukt. De S&P 500 index verloor na een voortvarende opening 4,3 procent, waarbij met name richting de slotzoemer flink terrein werd prijsgegeven. De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen is na het neerzetten van een all time high ruim een maand geleden nu 32,1 procent gedaald. Onder meer vergaande maatregelen in New York en Californië deden het besef indalen dat de Amerikaanse economie voor een belangrijk deel tijdelijk zal worden stilgelegd.

Analisten van Goldman Sachs berekenden dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal mogelijk met 24 procent zal krimpen als gevolg van de coronauitbraak. Deze krimpvoorspelling is zonder precedent. Wel voorzien de analisten van de Amerikaanse zakenbank voorlopig een scherp herstel in het derde kwartaal.

Desondanks is volgens marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors het sentiment wel wat gekalmeerd. “Alle maatregelen die centrale banken de afgelopen weken hebben genomen, werken door in het [financiële] systeem en verbeteren de liquiditeit.” Ook beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx zag dat de VIX index, een graadmeter voor de volatiliteit, iets lijkt te stabiliseren, hetgeen er op kan duiden dat de onrust afneemt.

In Azië koersten de hoofdindices vanochtend overwegend lager. De beurs in Japan, die vrijdag nog gesloten was, doorbrak evenwel de negatieve trend met een winst van twee procent. Hong Kong en Sydney verloren meer dan vier procent. Shanghai en Seoel daalden respectievelijk 2 en 5,5 procent. Opkomende markten worden relatief nog harder geraakt door de historische aandelencrash. Zo verloor de Indiase Nifty 50 index vanochtend maar liefst 9 procent.

Ook de olieprijs stond vrijdagavond onder druk. Op een settlement van 22,53 dollar werd een vat West Texas Intermediate 10,6 procent minder waard.

Op weekbasis verloor de olieprijs zo’n 29 procent. Beleggers maakten zich ook vrijdag zorgen over de impact van het coronavirus. De vraag naar olie loopt verder terug nu er in de VS steeds meer (reis)beperkingen komen om verspreiding tegen te gaan. Donderdag wist de olieprijs juist flink te herstellen. De stijging van bijna 24 procent was zelfs de sterkste op één dag ooit.

De oliemarkt maakt zich niet alleen zorgen over de afgenomen vraag vanwege het coronavirus maar ook  om de prijzenoorlog die Rusland en Saoedi-Arabië voeren.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0753.

Bedrijfsnieuws

Philips besloot om de productie van zijn medische apparaten die momenteel het hardst nodig zijn om patiënten met corona te behandelen en te diagnosticeren, op te voeren. Dit maakte het Nederlandse concern zondagavond bekend, terwijl het herhaalde dat de corona-uitbraak een negatieve impact zal hebben op de resultaten in de eerste helft van 2020, zonder de exacte gevolgen te benoemen.

Galapagos besloot zijn onderzoeken met filgotinib uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk stop te zetten vanwege het coronavirus. Het stopzetten treft onder meer de Fase 2 en Fase 3 studies met filgotinib voor de ziekte van Crohn. Een Fase 3 studie met de ziekte van Bechterew zal nu later dit jaar van start gaan, aldus Galapagos.

ASMI stelt Benjamin Loh voor als CEO, en daarmee als opvolger van Chuck del Prado.

Air France-KLM en Airbus zullen naar verwachting gebruik maken van leningen die worden gedekt door de Franse overheid nu de impact van de coronacrisis de bedrijven hard raakt. Dit meldde persbureau Bloomberg zaterdag op basis van ingewijden.

Pharming Group, sinds vandaag onderdeel van de Midcap, ziet voorlopig geen problemen met betrekking tot de continuïteit in de uitlevering van Ruconest als gevolg van de corona-uitbraak.

Intertrust ziet nog geen substantiële negatieve impact op de omzet als gevolg van de corona-uitbraak en ook niet op de contante inkomsten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 4,3 procent op een slot van 2.305 punten. De Dow Jones index verloor 4,6 procent tot 19.174 punten en de Nasdaq leverde 3,8 procent in tot 6.880 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.