(ABM FN-Dow Jones) Beursplein 5 gaat maandag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent.

De Amsterdamse beurs kwam afgelopen week op weekbasis niet van zijn plaats, op een slotstand van 577,44 punten. Uitlatingen van de Federal Reserve woensdag rond het rentebesluit gaven beleggers onvoldoende houvast over het toekomstige Amerikaanse rentebeleid, terwijl drone-aanvallen op Saoedische olie-installaties nagalmden en de prijs flink lager zetten. Op weekbasis werd een vat ruwe Amerikaanse olie afgelopen week zo’n 6 procent duurder.

The Wall Street Journal wist dit weekend op basis van bronnen te melden dat de werkzaamheden aan de door drone-aanvallen gehavende installaties van het Saoedische staatsbedrijf Aramco, veel langer kunnen gaan duren. Het kan mogelijk zelfs vele maanden duren, in plaats van de maximale 10 weken die Aramco heeft voorgespiegeld, om de installaties, weer volledig te laten werken, aldus aannemers tegen de zakenkrant.
 
Nu al het geweld van de centrale banken achter de rug is, en de start van het nieuwe cijferseizoen nog enkele weken op zich laat wachten, lijkt een relatief rustige handelsweek aanstaande.

Wel blijven de handelsontwikkelingen tussen Amerika en China als een donkere wolk boven de markten hangen. Vrijdag sloot de S&P 500 index in New York nog een half procent lager, na onder meer tegenvallend nieuws op het handelsvlak. Berichten dat de Chinezen een voor volgende week gepland bezoek aan de Amerikaanse agrarische sector hebben afgezegd, gooiden roet in het eten.

De handelsontwikkelingen leidden vanochtend ook tot voorzichtigheid in Azië, waar de beurzen in Shanghai en Hong Kong respectievelijk 1,4 en 0,9 procent prijs geven. Sydney noteerde wel in  het groen, zij het nipt, terwijl de Japanse beurs de deuren gesloten hield.

“De handelsrelatie is in de afgelopen weken wat verbeterd, wat de aandelenmarkten heeft geholpen, maar beleggers willen echt stappen zien voordat ze grotere posities innemen in de markt”, meent marktanalist David Madden van CMC Markets.

Het muntpaar euro/dollar reageerde afgelopen week niet op de oplopende spanningen in  het Midden-Oosten en de impact daarvan op de olieprijzen. Vanochtend stond er een stand van 1,1022 op de borden.

Vandaag hebben beleggers vooral oog voor de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices in september, die in de loop van de handelsdag in de eurozone en Amerika worden vrijgegeven. Aan deze indices wordt een hoge voorspellende waarde toegedicht.

Bedrijfsnieuws

KPN sprak al in juni met Dominique Leroy, toen nog CEO van Proximus, over een overstap. Dit meldde het NRC op basis van bronnen binnen KPN. Later bleek dat Leroy op 1 augustus voor 285.342 euro aandelen Proximus verkocht. Haar eerste aandelentransactie in drie jaar.

Galapagos roept zijn aandeelhouders op voor een buitengewone algemene vergadering op 22 oktober in verband met de samenwerking die is aangegaan met Gilead Sciences.

Morgan Stanley is volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten gestart met het volgen van beursnieuweling Prosus met een Overwogen advies en een koersdoel van 92,00 euro. Recent zette UBS het aandeel ook al op de kooplijst, maar gaf Jefferies een verkoopadvies af.  

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor vrijdag 0,5 procent tot 2.992,01 punten, de Dow Jones index daalde 0,6 procent op een slot van 26.934,80 punten en de Nasdaq leverde zelfs 0,8 procent in tot 8.117,67 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.