Oplopende spanningen in het Midden Oosten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het rood. 

Wall Street sloot vrijdag nog overtuigend in het groen, met een stijging voor hoofdgraadmeter S&P 500 van 1,2 procent, terwijl dit weekend de spanningen in het Midden Oosten weer flink opliepen. Azië noteerde vanochtend verdeeld. 

De AEX index koerste afgelopen week op weekbasis nog met 0,3 procent hoger naar 905,67 punten. Dalende halfgeleideraandelen hielden de opmars van de hoofdindex in bedwang.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend verdeeld. Hongkong en Sydney vonden de weg omhoog, terwijl de Nikkei index in Tokio een procent prijs gaf.

Israël voerde afgelopen weekend onder meer aanvallen uit op raketlanceerinstallaties van Hezbollah in Libanon, die op het punt zouden staan om gebruikt te worden. 

Vanochtend werd vervolgens bekend dat de onderhandelingen in Caïro tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog is mislukt.

De reactie op de oliemarkt is vanochtend ingetogen, met een stijging van de Amerikaanse olie-future met 0,7 procent naar 75,34 dollar per vat. Afgelopen week daalde de future op weekbasis nog met krap een procent.

De afgelopen week stond nog in het teken van de bijeenkomst voor centrale banken in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming, waarbij beleggers en handelaren vooral benieuwd waren naar wat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell zou zeggen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

In zijn toespraak van vrijdag stelde Powell beleggers vervolgens niet teleur. “De tijd is gekomen om het monetaire beleid aan te passen”, zei de Fed-voorzitter. Door te benadrukken dat “de timing en het tempo van renteverlagingen zullen afhangen van de binnenkomende data, de zich ontwikkelende vooruitzichten en de risicobalans”, hield Powell wel een slag om de arm.

Econoom Stephen Brown van Capital Economics noemde de opmerkingen van Powell “onmiskenbaar duifachtig”. “Het ontbreken van enige leidraad over de omvang van de stap volgende maand suggereert dat Powell zijn opties openhoudt”, voegde hij toe. 

“De markt is voorstander van een renteverlaging van 25 basispunten, maar het banenrapport van 6 september zal bepalen wat er gebeurt”, zei econoom James Knightley van ING. “Ze willen geen verdere verzwakking van de arbeidsmarkt, dus een stijging van de werkloosheid naar 4,4 procent of 4,5 procent zou tot verlaging van 50 basispunten kunnen leiden”, voegde hij toe.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 5 basispunten lager op 3,804 procent. Eind vorig jaar piekte de rente nog rond 5,0 procent. 

Bedrijfsnieuws

Sky News meldde dat Unilever adviseurs van PricewaterhouseCoopers in de hand heeft genomen voor de verkoop van het merk Kate Somerville, dat Unilever in 2015 overnam en dat onderdeel uitmaakte van zijn dure Prestige-lijn van persoonlijke verzorgingsproducten. Het artikel vermeldde niet de vraagprijs. Daarnaast zou Unilever ook het huidverzorgingsmerk REN willen afstoten, dat ook in 2015 werd gekocht.

Het belang van Wellington Partners Nominee in Onward Medical is gehalveerd. Dit bleek uit een melding in het kader van de Nederlandse Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 21 augustus 2024. Wellington meldde een belang van 5,44 procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg vrijdag 1,2 procent tot 5.634,61 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 41.175,08 punten en de Nasdaq noteerde 1,5 procent hoger op 17.877,79 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.