(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week negatief begonnen. Bij een slot van 671,75 punten, daalde de AEX maandag 1,0 procent.

“De opmars van de rentes lijkt de belangrijkste oorzaak te zijn van de verkoopdruk die we momenteel op de wereldwijde aandelenbeurzen zien”, aldus Justin Blekemolen van Lynx.

Technisch gezien is er nog niet veel aan de hand, aldus de beleggingsspecialist. “De terugval vindt plaats binnen de stijgende trend en de koers staat nog boven belangrijke steunniveaus.”

Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht voor de Ifo-index die het Duitse ondernemersklimaat weergeeft. In februari was sprake van een onverwachte verbetering. De samengestelde index voor de industrie en de handel steeg van 90,3 in januari naar 92,4 deze maand. Er was door economen vooraf gerekend op een stand van 90,1. Ook de deelindexen voor de huidige situatie en de toekomstige ontwikkeling verbeterden.

Toch moeten de onverwachte positieve Ifo data volgens Carsten Brzeski van ING met een korrel zout worden genomen. Ze tonen volgens de econoom vooral dat Duitse ondernemers de financiële markten volgen en door de negatieve korte termijn effecten van lockdowns en een trage vaccinatieuitrol heen weten te kijken.

De euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,2149 en de WTI-olieprijs steeg 3 procent naar ruim 61 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX sloot de meerderheid van de aandelen lager. De grootste verliezen waren voor techaandelen. Prosus was hekkensluiter met een verlies van meer dan 4 procent en Adyen liet zo’n 3 procent gaan. ASML en ASMI leverden ruim 2 tot 3 procent in.

Verzekeraars NN en Aegon gingen aan kop in de AEX met winsten tot 3 procent. KPN steeg ook bijna 3 procent.

In de AMX won SBM Offshore ruim 2 procent en moest het Eurocommercial voor laten gaan. Het vastgoedfondsn ging aan kop met een winst van 2,6 procent. NSI ging er bijna 2 procent op vooruit.

Besi steeg 0,2 procent na een serie koersdoelverhogingen. PostNL en Signify belandden onderaan in de AMX met respectievelijke verliezen van 2 tot 3 procent.

Bij de smallcaps werd de lijst aangevoerd door Kendrion, dat bijna 9 procent won na een flinke koersdoelverhoging van ING.

BAM en Ordina wonnen ruim 3 procent. B&S Group steeg meer dan 2 procent na het openen van de boeken.

Sif en Vivoryon eindigden met verliezen van ruim 2 tot bijna 3 procent onderaan in de AScX.

Wall Street

Rond het Amsterdamse slot noteerden de Amerikaanse indexen overwegend lager. Alleen de Dow Jones index wist iets te stijgen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties