Licht hogere start voorzien.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen.

De AEX sloot woensdag nog 0,4 procent lager op 924,78 punten, tijdens een vrij kalme handelsdag, omdat Wall Street gesloten was vanwege een nationale feestdag.

De CAC 40 in Parijs was met een daling van 0,8 procent wederom de grootste daler, nadat Goldman Sachs waarschuwde dat een verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen de Franse staatsschuld zal opstuwen tot het hoogste niveau sinds 1950.

De Britse centrale bank komt vandaag met een rentebesluit. Er worden geen wijzigingen in het beleid verwacht in aanloop naar de aanstaande verkiezingen. Volgens analisten blijft bovendien de inflatie in de dienstensector te hoog om een renteverlaging te overwegen.

Ook de Zwitserse centrale bank vergadert vandaag. Beleggers zijn verdeeld over de vraag of de rente opnieuw zal worden verlaagd, nadat de Zwitsers in maart het voorbeeld gaven aan de andere Europese centrale banken.

Enkele Fed-prominenten maanden daarnaast marktdeelnemers deze week geduld te hebben voor een eventuele renteverlaging door de Fed.

De markt prijst nog steeds een renteverlaging voor september in, volgens futures van CME Group, ondanks dat sommige Fed-bestuurders zeer nadrukkelijk hinten op een eerste renteverlaging tegen het einde van het jaar, bijvoorbeeld in december.

De People’s Bank of China liet vanochtend de belangrijkste rentetarieven ongemoeid. Daarmee bleef de eenjarige zogeheten loan prime rate gehandhaafd op 3,45 procent en de vijfjarige variant op 3,95 procent.

Veel leningen in de onder druk staande Chinese vastgoedmarkt zijn gekoppeld aan de vijfjarige variant, hetgeen onder meer aanleiding was voor de PBoC om in februari nog deze rente met 25 basispunten te verlagen. 

Begin deze week bleken de prijzen van nieuwe huizen in mei op maandbasis met 0,7 procent te zijn gedaald, ofwel de grootste daling in bijna 10 jaar. Op jaarbasis bedroeg de daling 3,9 procent.

China kampt met teveel aanbod van vastgoed en de investeringen in deze belangrijke sector daalden in de eerste vijf maanden van 2024 met ruim 10 procent op jaarbasis. 

De Aziatische beurzen koersten vanochtend vrij richtingloos, mede door gebrek aan Amerikaanse impulsen.

Naast rentebesluiten hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de wekelijkse steunaanvragen in de VS en de Philadelphia Fed index.

Bedrijfsnieuws

Van Lanschot Kempen wil de komende jaren stevig blijven groeien met het beheerd vermogen, met hulp van overnames en waardestijging van de beleggingen, en verhoogde zijn doelstelling voor het rendement op eigen vermogen van 12 naar 18 procent. 

NN Group plant een entree op de door Rabobank, ING en ABN AMRO gedomineerde Nederlandse betaalmarkt, zo schreef Het Financieele Dagblad donderdag. 

Slotstanden Wall Street van dinsdag

De S&P 500 index steeg dinsdag 0,2 procent tot 5.487,03 punten. De Dow Jones-index sloot 0,1 procent hoger op 38.834,86 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde nipt hoger op 17.862,23 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.