Powell spreekt vandaag in Jackson Hole.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. 

Donderdag koerste de AEX index nog met 0,1 procent nipt hoger naar een slotstand van 907,65 punten. De koersvorming van de hoofdindex werd gesteund door zwaargewicht Unilever, die na een adviesverhoging in de lift zat, terwijl verzekeraar Aegon na cijfers en de halfgeleiders juist onder druk stonden.

Op Wall Street namen beleggers donderdagavond duidelijk gas terug, na de recente rally, en in aanloop naar de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell vandaag tijdens het jaarlijkse symposium van centrale bankiers in Jackson Hole.

De S&P 500 noteerde bij de slotzoemer 0,9 procent lager, terwijl techbeurs Nasdaq 1,4 procent prijs gaf. 

Hoewel beleggers rekenen op renteverlagingen in september, gelet op de dalende inflatie en scheurtjes in de arbeidsmarkt, hopen ze wel van Powell bevestiging te krijgen. De voorzet werd alvast gegeven met goed ontvangen Fed-notulen in de VS en een flinke neerwaartse bijstelling van het aantal gecreëerde banen in de VS op woensdag.

“Er wordt verwacht dat Powell de basis zal leggen voor de eerste renteverlaging van de Fed in meer dan vier jaar”, zei analist Adam Turnquist van LPL Financial. “Tekenen van verminderde prijsdruk en afkoelende economische groei zullen waarschijnlijk genoeg zijn voor de beleidsmakers om de rente te verlagen.”

Volgens de FedWatch-tool van de CME Group is de kans op een renteverlaging in september momenteel zelfs 100 procent, maar de markt is wel verdeeld over de vraag hoe groot de verlaging zal zijn. 

De rentes liepen donderdag in ieder geval op in aanloop naar de speech van Powell, en het rendement op de tienjarige Treasury steeg in de VS met 9 basispunten naar 3,86 procent. Eind vorig jaar piekte de rente nog rond 5,0 procent. 

De Amerikaanse olie-future doorbrak daarnaast donderdag in New York een verliesreeks van vier handelsdagen, met een stijging van anderhalf procent naar 73,01 dollar per vat. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend binnen een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van donderdag.

In Japan kwam de inflatie in juli uit op 2,8 procent op jaarbasis, net als een maand eerder. De kerninflatie, waarbij de prijsbewegingen van volatiele voedsel- en energieprijzen zijn weggelaten, daalde echter van 2,2 procent in juni naar 1,9 procent in juli, ofwel het laagste niveau sinds september 2022.

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over aan het Damrak genoteerde ondernemingen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor donderdag 0,9 procent op 5.570,64 punten, de Dow Jones index daalde 0,4 procent tot 40.712,78 punten en de Nasdaq moest 1,7 procent terrein prijsgeven op 17.619,35 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.