PCE-inflatie in VS op de rol.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. 

Donderdag koerste de AEX index onder aanvoering van halfgeleiders nog met 1,4 procent overtuigend hoger, naar een slotstand 923,78 punten. 

Beleggers keken reikhalzend uit naar de cijfers van chipreus Nvidia, die woensdag nabeurs werden vrijgegeven. Na een paar pogingen tot koersherstel daalde Nvidia donderdag op Wall Street uiteindelijk met 6,4 procent. 

Nvidia overtrof weliswaar opnieuw de verwachtingen, qua omzet, winst én outlook, maar analisten wezen ook op uitdagingen onder de motorkap, waarbij onder meer de toegenomen complexiteit van de nieuwste producten werd benadrukt, en dan vooral de Blackwell-chips. 

Bij zakenbank JPMorgan maken ze zich echter een zorgen. “De vraag naar Blackwell-chips blijft zeer sterk.”

Op Wall Street zette Nvidia donderdag, na de cijfers van woensdagavond, een rem op de koersontwikkeling van techbeurs Nasdaq, die met 0,2 procent licht daalde, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index met een winst van ruim een half procent zijn hoogste stand ooit wist aan te scherpen. Meevallende macrocijfers in de VS gaven het sentiment een duwtje in de rug. 

De aandacht verschuift nu naar inflatiecijfers uit de eurozone vanochtend en de Amerikaanse PCE-inflatie voor juli, die vanmiddag wordt gepubliceerd. Verwacht wordt dat de PCE-kerninflatie is uitgekomen op 2,7 procent, tegenover 2,6 procent in juni. 

De spanning onder beleggers is echter afgenomen, sinds Fed-voorzitter Jerome Powell vorige week vrijdag in Jackson Hole een renteverlaging in september zo goed als bevestigde.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend eensgezind hoger. De koplopers waren de Chinese beurzen, waarbij de Hang Seng index in Hongkong met 1,8 procent steeg. 

In Japan bleek de inflatie in de regio van Tokio, die beschouwd wordt als een graadmeter voor de landelijke inflatie, in augustus uitgekomen te zijn op 2,6 procent, ten opzichte van 2,4 procent een maand eerder. De kerninflatie bedroeg 2,4 procent, waar werd gerekend op 2,2 procent. 

De Amerikaans oliefuture steeg donderdagavond in New York met krap 2 procent naar 79,94 dollar per vat. Vanochtend lopen de prijzen nog iets verder op.

Bedrijfsnieuws

Sif heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan in de eerste drie maanden. Sif verwacht dit jaar nog altijd een aangepaste EBITDA te boeken van circa 35 miljoen euro met een productie van 165 kiloton. Het orderboek voor 2024 “is vol”, aldus Sif vrijdag, en voor 2025 is die “conform planning” gevuld. 

De nettovermogenswaarde van HAL, gebaseerd op de marktwaarde van de beursgenoteerde minderheidsbelangen en de liquiditeitenportefeuille en de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde ondernemingen is in het eerste halfjaar met bijna 1,2 miljard euro gestegen tot 14,5 miljard euro, zei HAL. De holding verwierf een meerderheidsbelang in Coolblue, zo meldde het donderdagavond.

OCI rondde de verkoop van Iowa Fertilizer Company aan Koch AG & Energy Solutions af. Met de transactie is een bedrag van 3,6 miljard dollar gemoeid. De afronding noemde OCI “een belangrijke mijlpaal”.

Ajax bereikte  overeenstemming met de Spaanse club Espanyol over de verhuur van  Naci Ünüvar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot donderdag nagenoeg onveranderd op 5.591,96 punten. De Dow Jones index won 0,6 procent op 41.335,05 punten, en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 17.516,43 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.