(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Alle ogen zijn vanaf vandaag gericht op Brussel waar een EU-top over onder meer een coronaherstelfonds op de agenda staat. 

Donderdag leverde de AEX nog 0,6 procent in en eindigde op 573,94 punten na een weinig spannend rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De ECB liet conform verwachting de rentes ongemoeid en herhaalde dat de risico’s voor de economische vooruitzichten neerwaarts gericht blijven, ondanks het sterke herstel van de economie in mei en juni.

De centrale bank benadrukte opnieuw dat de rente niet wordt verhoogd totdat de inflatievooruitzichten voor de middellange termijn oplopen richting 2 procent. Ook het opkoopprogramma PEPP, dat bij de voorgaande vergadering werd opgehoogd van 750 miljard naar 1.350 miljard dollar, bleef zoals verwacht ongewijzigd.

“Ruime monetaire stimulering blijft nodig”, aldus voorzitter Christine Lagarde.

Verder drong de centrale bank erop aan dat de EU-landen akkoord gaan met het herstelfonds waar vandaag en morgen onder meer over wordt gepraat door de regeringsleiders van de Europese Unie in Brussel. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel sprak vorige week over een fonds van 750 miljard euro. 

Binnen de EU-landen heerst evenwel verdeeldheid over de hoogte van de nieuwe Europese meerjarenbegroting en de hoogte en verdeling van het herstelfonds, waarbij de scheidslijn tussen Noord- en Zuid Europa zichtbaar wordt. Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden trappen op de handrem, terwijl de andere landen vooral willen dat flink de knip wordt getrokken.

Naast de verdeling van het geld zijn de lidstaten het ook niet eens over over de voorwaarden waaronder het herstelfonds moet opereren. Politieke waarnemers voorzien dat een extra top eind deze maand noodzakelijk kan zijn om alle plooien glad te strijken. 

Het stimulerende beleid van centrale banken en overheden wordt gezien als belangrijkste verklaring voor de veerkracht van de aandelenmarkten, die het grootste deel van de corona-verliezen al hebben weggewerkt, terwijl het echte economische herstel nog moet inzetten. 

Ook Wall Street deed donderdagavond een stapje terug. In New York daalde de Dow Jones index een half procent, na 4 winstdagen op rij. De voorafgaande handelsdagen werden de Amerikaanse beurzen nog opgestuwd door hoop op een coronavaccin, na onder meer bemoedigende studieresultaten van farmaceut Moderna.

Donderdag werden Amerikaanse beleggers evenwel toch weer geconfronteerd met de economische realiteit. Zo bedroeg het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS  afgelopen week 1,3 miljoen. Dit waren er meer dan de 1,25 miljoen nieuwe aanvragen waar economen vooraf op rekenden. Het was alweer de 17de week op rij dat er meer dan 1 miljoen aanvragen werden geregistreerd.

“Er zijn duidelijke tekenen dat de schade op de langere termijn met permanente ontslagen begint toe te nemen”, merkte econoom Michael Pearce van Capital Economics op. “Bovendien, bij afwezigheid van een vaccin, zal de noodzaak van voortdurende fysieke afstand een herstel [van de arbeidsmarkt] traineren.”

In met name de zuidelijke Amerikaanse staten zoals Florida, Californië, Texas en Arizona wordt momenteel weer een recordaantal besmettingen geregistreerd. In totaal zijn meer dan 3,5 miljoen Amerikanen besmet, of besmet geweest. 

De Amerikaanse olieprijs daalde donderdagavond met 1,1 procent naar 40,75 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1383.

In Azië laten de hoofdindices vanochtend een verdeeld beeld zien. Per saldo bewegen de beurzen binnen een bandbreedte van een half procent ten opzichte van het slot van donderdag. 

Naast de ontwikkelingen in Brussel hebben beleggers vandaag ook oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de inflatie in de eurozone in juni.

Op het bedrijfsvlak blijft het vandaag relatief rustig, terwijl volgende week met name veel Amerikaanse giganten staan geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

Beter Bed boekte in het tweede kwartaal van dit jaar met de voortgezette activiteiten een hogere omzet, met ook nu een sterke stijging van de online verkopen. De matrassenketen bereikte daarnaast een akkoord tot verlenging van de uitstaande leningen. De omzet over het tweede kwartaal steeg met 12,0 procent naar 49,1 miljoen euro. In tegenstelling tot een jaar eerder werden er weer zwarte cijfers geschreven.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,3 procent op 3.215,57 punten. De Dow Jones index verloor 0,5 procent op 26.374,71 punten en de Nasdaq eindigde 0,7 procent lager op een slot van 10.473,83 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.