(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting vrijwel onveranderd van start.

Woensdag sloot de AEX nog slecht fractioneel hoger op 610,70 punten, kort voordat de officiële ondertekening van het eerste onderdeel van het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China plaatsvond. Halfgeleider-aandelen trokken de kar, onder aanvoering van ASMI dat aangaf de eigen outlook voor het vierde kwartaal ruim te hebben overtroffen, terwijl verzekeraars en banken juist de gebeten hond waren, waardoor de winst voor de AEX per saldo beperkt bleef.

De langverwachte eerste handelsdeal met China werd woensdag ondertekend in het Witte Huis. Details van de deal die door de regering Trump in aanloop naar de ceremonie werden vrijgegeven, werden positief ontvangen door de markten. Zo hebben de Chinezen onder meer beloofd om de komende twee jaar meer dan 200 miljard dollar aan extra agrarische, industriële en energieproducten te kopen, zei economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow.

Volgens Kudlow bevat het akkoord ook nieuwe Chinese regels en straffen voor diefstal van intellectueel eigendom en namaak, waardoor zulke zaken zich in de toekomst minder vaak zouden moeten voordoen.

“Ik denk dat mensen zich realiseren dat dit echt een positieve stap is, hoewel er nog een lange weg te gaan is in de verdere gesprekken met China”, zei Wayne Wicker van Vantagepoint Investment Advisers.

Op Wall Street noteerden de hoofdindices woensdagavond op de hoogste niveaus ooit, maar de beurzen gaven richting het slot wel een deel van de winsten prijs. De meeste details van de deal waren al bekend, en beleggers voorzien genoeg hobbels op de weg om tot een fase twee deal te komen.

Ondanks het sluiten van de overeenkomst blijven de bestaande heffingen op de import van Chinese goederen intact. De dreigementen van Donald Trump om de heffingen te verhogen en uit te breiden worden niet uitgevoerd.

De kwartaalresultaten van vermogensbeheerder Blackrock konden op instemming rekenen en het aandeel won twee procent. De nettowinst steeg in het afgelopen kwartaal met 40 procent naar 1,3 miljard dollar. Zakenbank Goldman Sachs rapporteerde juist een licht tegenvallende winst en het aandeel verloor 0,2 procent. Vanmiddag geeft sectorgenoot Morgan Stanley zijn kwartaalrapportage vrij.

Een februari-future op een vat ruwe olie sloot woensdagavond 0,7 procent lager op 57,81 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dit was de laagste settlement sinds 3 december. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1147.

In Azië reageerden beleggers ingetogen op het sluiten van de handelsdeal. De beurzen noteerden overwegend in het groen, maar de winsten bleven beperkt.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag naar de Duitse inflatie in december, de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse detailhandelsverkopen in november.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in december is gedaald naar 3,2 procent. In april en mei was dit 3,3 procent en in de tussenliggende maanden steeg de werkloosheid nog naar 3,5 procent.

Bedrijfsnieuws

SnowWorld zag het afgelopen boekjaar de omzet met 35 procent stijgen, dankzij overnames van indoorski-faciliteiten en een skydive-locatie. De nettowinst steeg met 77 procent tot 4,3 miljoen euro.

De wereldwijde handel in Exchange Traded Products of ETP’s is volgens flitshandelaar Flow Traders in december iets aangetrokken, vooral in Amerika, geholpen door een licht hogere volatiliteit.

Euronext rondde de overname van een belang van 66 procent in de Noorse energiebeurs Nord Pool af. De deal werd op 5 december vorig jaar aangekondigd. De ondernemingswaarde van Nord Pool is vastgesteld op omgerekend 84 miljoen euro. Het bedrijf genereerde in 2018 een omzet van circa 40 miljoen euro.

Envipco Holding nam eind vorig jaar afscheid van zijn CEO Gool Santchurn en de recyclingspecialist neemt een last van 1 miljoen euro voor de vertrekregeling die met de oud-topman werd getroffen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent hoger op 3.289 punten, de Dow Jones index steeg 0,3 procent tot 29.031 punten en de Nasdaq 0,1 procent naar 9.259 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties