(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag vlak gesloten. De AEX sloot vlak op 561,61 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

Daarmee bleef de Amsterdamse beurs achter bij de rest van Europa. Daar werd positief gereageerd op een stevig herstel van de Chinese export. Gerekend in dollars nam de Chinese export in maart met 14,2 procent op jaarbasis toe, terwijl de import met 7,6 procent daalde.

Intussen bereid de Europese Unie zich voor op handelsbesprekingen met de Verenigde Staten. Donderdag gingen de lidstaten er mee akkoord dat de Europese Commissie de onderhandelingen start, waarbij de focus uitgaat op het verlagen van de heffingen op industriële goederen, terwijl de landbouw door Brussel expliciet wordt uitgesloten van de besprekingen. Twee dagen eerder zei een afgezant van de Verenigde Staten juist nog dat de landbouw wel onderdeel zou moeten uitmaken van de besprekingen.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij presteert de AEX wat minder in vergelijking met de overige Europese indices, vanwege een aantal fondsen dat ex-dividend noteerde. Daarnaast constateerde de beleggingsadviseur een verschuiving van defensieve naar wat meer cyclische fondsen. Voor de komende handelsweek kijkt Schutte met name uit naar bedrijfsresultaten van bedrijven als Unilever, ASML, Arcadis, Vopak en TomTom.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse goederenexport in februari is gegroeid met 2,0 procent, terwijl de import 2,6 procent steeg.

Tevens werd bekend dat dat de industriële productie in de eurozone in februari op maand- en op jaarbasis is gedaald met respectievelijk 0,2 procent en 0,3 procent.

Het Amerikaans consumentenvertrouwen is in april iets gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,4 in maart naar 96,9 half april.

Olie noteerde vrijdag tot 0,9 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1319. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1283 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1250 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 3,6 procent, gevolgd door Aalberts Industries en ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 2,2 procent en 2,3 procent.

KPN en Ahold Delhaize verloren 3,9 procent en 4,4 procent, nadat deze aandelen ex-dividend noteerden.

Unilever verloor 1,0 procent, na het nieuws dat de levensmiddelenproducent de mondverzorgingsproducten Fluocaril en Parogencyl van Procter & Gamble overneemt voor een niet nader vermeld bedrag.

Randstad steeg 1,7 procent. Analist Corné van Zeijl van Actiam merkte op dat dat Bank of America een koopaanbeveling op het aandeel heeft gezet, waarbij het koersdoel werd opgetrokken van 42,00 naar 54,00 euro.

In de AMX won Takeaway.com 2,5 procent na positieve analistenrapporten. Barclays heeft vrijdag het koersdoel voor Takeaway.com verhoogd van 80,00 naar 84,50 euro bij een ongewijzigd Overwogen advies. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor de maaltijdbezorger van 59,00 naar 77,00 euro bij handhaving van het Neutraal advies.

ASMI ging 2,5 procent hoger en Aperam steeg 3,2 procent. WDP bungelde met een verlies van 1,7 procent onderaan.

Onder de kleinere aandelen gaf Fagron 3,7 procent prijs. De omzet van de magistrale bereider Fagron steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 13,4 procent naar 123,4 miljoen euro. Autonoom groeide de omzet met 7,1 procent. Volgens analisten zou Fagron afgelopen kwartaal een omzet van 124,1 miljoen euro realiseren, een stijging van 13,8 procent op jaarbasis, of 8,9 procent autonoom. KBC Securities noemde de cijfers weinig verrassend, maar ING waarschuwde voorbeurs al voor mogelijke winstnemingen.

Pharming verloor 2,9 procent. Het biotechbedrijf Pharming is door concurrent Shire voor de Codecommissie gedaagd, omdat het zijn onderzoeksresultaten soms mooier voor zou stellen dan ze zijn, aldus het Financieele Dagblad. Het wettelijke verbod op publieksreclame zou hiermee geschonden worden.

Stern steeg 6,6 procent, nadat het autobedrijf bevestigde een ongevraagd niet-bindend en voorwaardelijk bod ontvangen te hebben voor alle uitstaande aandelen van het bedrijf. Het concern meldde tevens van mening te zijn dat de bepalingen en voorwaarden van het bod onvoldoende grond bieden om het gesprek over een mogelijke overname aan te gaan.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.900,80 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties