(ABM FN-Dow Jones)

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 1,0 procent. 

Woensdag sloot de AEX al nipt hoger op 664,54 punten. 

De effectenmarkten werden de afgelopen handelsdagen sterk beïnvloed door rente-ontwikkelingen, waarbij vooral gekeken wordt naar het rendement op Amerikaanse staatsobligaties. Het jaarlijks rendement op de tienjaars Treasury noteerde woensdag bij het slot in New York op 1,39 procent, ten opzichte van 0,92 procent rond de jaarwisseling, ofwel een stijging van meer dan 50 procent.

De oplopende rentes zijn onder meer een probleem voor de waarderingen van technologie-ondernemingen. Deze bedrijven groeien hard, maar de waardering wordt vooral bepaald door toekomstige winsten die nu verdisconteerd moeten worden aan een hogere rente. Daarnaast vrezen beleggers voor een einde van het zeer ruime monetaire beleid door centrale banken vanwege oplopende inflatieverwachtingen die verbonden zijn aan de stijgende rentes. 

Wall Street kwam daardoor dinsdag flink onder druk te staan, totdat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve optrad als reddende engel. De centraal bankier zei dat de economie nog voor lange tijd ondersteund moet worden en dat was voldoende om de markt ervan te overtuigen dat de centrale bank geen haast heeft met het verkrappen van het monetaire beleid, zelfs als de inflatie verder zal stijgen.

Het herstel dat daarop werd ingezet, kreeg woensdag een vervolg op Wall Street met een winst voor de Dow Jones van 1,4 procent, waardoor de index op slotbasis zelfs zijn hoogste stand ooit aanscherpte. Techbeurs Nasdaq bleef wat achter met een stijging van 0,4 procent. 

Het aandeel van de noodlijdende Amerikaanse retailer van computerspellen Gamestop kwam daarnaast plotseling weer in de schijnwerpers te staan, met een koersstijging in de laatste anderhalf uur van de handel met meer dan 100 procent. In de elektronische handel nabeurs koerste het aandeel nog eens 83 procent hoger.

Marktanalisten wezen er op dat er nog steeds shortposities uit staan van ongeveer 40 procent, waardoor sprake kan zijn geweest van een nieuwe short squeeze. Het Reddit-forum was korte tijd uit de lucht. 

Azië en olie fors hoger

De Amerikaanse olie-future steeg woensdag naar het hoogste niveau in ruim een jaar dankzij een winst van 2,5 procent tot 63,22 dollar per vat, na wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievoorraden die lieten zien dat de raffinaderijen in Texas op fors lagere capaciteit draaiden door een zeldzame koudegolf.

De olieprijs werd niet geraakt door een bericht van persbureau Reuters dat de OPEC-landen en bondgenoten waaronder Rusland vanaf april mogelijk de productie met een half miljoen vaten per dag gaan verhogen. Hierover zal volgende week worden vergaderd.

Het positieve sentiment op Wall Street kreeg vanochtend navolging in Azië. Koploper is de beurs in Seoel met een stijging van meer dan 3 procent, vooral dankzij halfgeleiders. Hongkong en Tokio winnen daarnaast ongeveer anderhalf procent. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2180. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen en de raming voor de Amerikaanse economische groei in het afgelopen kwartaal.

Bedrijfsnieuws

Heineken en Coca-Cola hebben hun distributie-afspraken in Brazilië herzien. 

In 2020 behaalde Aalberts een omzet van 2,61 miljard euro, een daling van 7 procent ten opzichte van de 2,84 miljard euro in 2019. De operationele winst (EBITA) daalde van 363 miljoen naar 283 miljoen euro. Aalberts verlaagde het dividend met 25 procent tot 0,60 euro over 2020.

SBM Offshore tekende een intentieverklaring met het Braziliaanse Petrobras voor een FSPO.

Fielmann en Afflelou zouden beide interesse hebben in de onderdelen die EssilorLuxottica wil afstoten om zo goedkeuring te krijgen voor de overname van het Nederlandse Grandvision.

Het EBITDA-resultaat van AMG daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 22,8 miljoen naar 22,5 miljoen dollar in het vierde kwartaal. De negatieve impact van de coronacrisis was 12 miljoen dollar, stelde het bedrijf. Een kwartaal eerder lag het EBITDA-resultaat dus nog ruim een derde lager op 14,1 miljoen dollar.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 1,14 procent tot 3.925,43, de Nasdaq klom 1,0 procent en de Dow Jones-index dikte met 1,4 procent aan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.