SBM Offshore grote uitblinker.

(ABM FN-Dow Jones) Hoewel de AEX de hele dag in het rood heeft gehandeld, wist de index na de meevallende Amerikaanse steunaanvragen het verlies vrijwel volledig weg te werken.

De AEX sloot uiteindelijk maar 0,2 procent lager op 884,49 punten, terwijl de index eerder op de dag nog onder de 873 punten handelde.

De aandelenmarkten kregen om half drie een flinke impuls dankzij de meevallende wekelijkse steunaanvragen in de VS. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 233.000, een daling van 17.000. De verwachting lag op 240.000 nieuwe aanvragen.

Nadat de tegenvallende werkgelegenheidscijfers van afgelopen vrijdag juist de recessievrees aanjaagde, was dit een welkome meevaller.

Echter, het is nog te vroeg om de vlag uit te hangen. “De zorgen zullen pas afnemen als er meer bewijs komt dat de Amerikaanse economie een zachte landing kan maken”, stelden analisten van Morgan Stanley.

Het commentaar gisteren van voormalig voorzitter van de New York Fed, hielp dan ook niet mee. Hij zei in een opiniestuk dat de Fed de rente zo snel mogelijk met 150 tot 200 basispunten moet verlagen. “Hoewel het misschien al te laat is om een recessie af te wenden, betekent treuzelen dat de risico’s onnodig worden vergroot”, zei hij. Dit zorgde voor de nodige paniek.

De olieprijzen liepen op en een vat Brent olie werd 0,8 procent duurder op 78,96 dollar. De oliemarkt lijkt nu af te wachten of Iran het bij dreigementen houdt of Israël ook echt aanvalt.

De meevallende steunaanvragen in de VS zorgden er ook voor dat de tienjarige rente verder opliep naar 3,99 procent, terwijl de Duitse variant nauwelijks van zijn plaats kwam.

Het gevolg was een dalende euro/dollar die werd verhandeld op 1,0908.

Stijgers en dalers

Uiteindelijk ging Prosus er donderdag met de grootste winst vandoor en kon 1,6 procent bijschrijven. Prosus moet op zoek naar een CFO, zo bleek vandaag. Het betalingsbedrijf Adyen won 1,3 procent.

IMCD verloor juist 1,3 procent. UBS verhoogde het koersdoel fractioneel, maar handhaafde het verkoopadvies voor IMCD. Besi en UMG verloren 1,6 en 1,8 procent.

In de Midkap stonden beleggers op de banken voor SBM Offshore. De oliedienstverlener behaalde in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet en winst, en stelde de outlook voor het lopende jaar opwaarts bij. Ook werd een nieuw aandeleninkoopprogramma en een nieuwe opdracht aangekondigd. ING sprak van sterke resultaten. Het aandeel won 16,4 procent.

Ook de cijfers van Corbion kregen een positief onthaal, met een winst van 4,0 procent. Degroof Petercam zag na de halfjaarresultaten voldoende ruimte om het koersdoel voor het aandeel te verhogen.

Galapagos had het een stuk lastiger en verloor 2,4 procent.

In de AScX verloren Vastned en ForFarmers 3,2 en 3,6 procent. De cijfers van ForFarmers waren volgens Degroof echter helemaal niet slecht. De bank verhoogde dan ook het koersdoel.

Ebusco voerde de verandering een keer de lijst aan met een winst van 2,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street in opperbeste stemming en steeg de toonaangevende S&P 500 met 1,7 procent en de Nasdaq zelfs met meer dan 2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.