(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag na een valse start toch met een kleine winst aan de nieuwe beursweek begonnen. De AEX steeg 0,1 procent naar 564,37 punten, ondanks een sterk oplopende euro.

Hoewel het een drukke week belooft te worden met veel bedrijfsresultaten, macrocijfers en een rentebesluit van de Federal Reserve, was het maandag nog relatief rustig.

De macrocijfers die werden gepubliceerd, vielen mee.

De Ifo index die het Duitse ondernemersvertrouwen meet, steeg van 86,3 in juni naar 90,5 in juli. Dat was beter dan de 89,0 die economen hadden voorspeld.

Vanmiddag kwamen uit de VS de orders voor duurzame goederen. Die bleken in juni met 7,3 procent gestegen, wat flink meer was dan de 5,4 procent die economen hadden verwacht. In mei namen de orders met meer dan 15 procent toe.

De euro/dollar handelde aan het einde van de beursdag op 1,1759. Volgens valuta-analisten is het momenteel “euro-long” nadat de Europese Unie vorige week een akkoord bereikte over een coronasteunplan ter waarde van 750 miljard dollar.

“De euro neemt de functie als veilige haven over van de dollar”, meent marktanalist Edward Moya van Oanda, en het belooft de slechtste juli-maand in tien jaar te worden voor de dollar.

“Europa slaagde er beter in het virus in toom te houden. De EU-leiders hebben de wind in de rug nu ze begrotingssteun krijgen en de Fed staat klaar om veel meer te stimuleren dan de ECB.” Moya denkt dat de euro onderweg is naar de 1,20 dollar, mits de coronabesmettingen in de regio niet uit de hand lopen.

Olie werd maandag dik een procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen Adyen en Just AkzoNobel aan de leiding met winsten van 3,3 en 1,1 procent. Ook ASML en ASMI eindigden in de plus.

KPN droeg de rode lantaarn, ondanks dat het telecombedrijf kwartaalcijfers publiceerde die beter waren dan verwacht. Verder zagen analisten weinig verrassingen in de cijfers. KPN herhaalde de outlook voor heel 2020, met een heel kleine aanpassing volgens ING. KPN verwacht nu een stabilisatie bij de zakentak gedurende 2021, waar het eerder medio 2020 was. Ook zal KPN een interim dividend uitkeren van 4,3 cent. Het aandeel leverde maandag 3,1 procent in.

In de AMX was Besi een van de koplopers met een koersstijging van 3,2 procent. Besi zal dinsdag, net als ASMI, de boeken openen.

Pharming won zelfs 3,9 procent, terwijl Eurocommercial Properties en Air France-KLM 4,8 en 5,0 procent verloren. Luchtvaartaandelen lagen er in heel Europa slecht bij na cijfers van Ryanair. Einde van de week is Air France-KLM aan de beurt.

Bij de smallcaps ging Lucas Bols een half procent hoger en won Vastned 1,2 procent. Tikehau Capital Advisors heeft een eerste belang in Vastned gemeld van 3,05 procent.

Kendrion en Wereldhave leverden 3,4 en 4,0 procent in.

Centenfonds Kardan leverde 12,9 procent in en Kiadis Pharma 3,8 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen. De Dow Jones en S&P 500 index handelden tot een half procent hoger en techbeurs Nasdaq won ruim een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.