Aziatische beurzen noteren in het groen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong een half procent in het groen.

De AEX koerste donderdag al 1,8 procent hoger naar een slotstand van 905,86 punten, met dank aan onder meer een koerssprong van fintechbedrijf Adyen na cijfers, en forse winsten voor de zwaarwegende halfgeleiders.

Terwijl vorige week het sentiment nog werd overheerst door de angst voor een harde landing in de VS en eventuele noodgrepen van de Federal Reserve, is dat deze week weer helemaal anders, en lijkt zelfs het “goldilocks” scenario uit de kast gehaald. Hierbij gaat men ervan uit dat de Amerikaanse economie blijft groeien en de inflatie vanzelf daalt naar de doelstelling van 2 procent in de VS.

Positieve inflatiecijfers in de VS gaven de beurzen de afgelopen dagen een zet in de juiste richting, en beleggers rekenen er nu op dat de Federal Reserve de rente volgende maand met een gerust hart kan verlagen. ING rekent op een renteverlaging van 25 basispunten in september, nu een noodgreep van 50 basispunten niet nodig lijkt.

“Een prima vooruitzicht voor beleggers”, zei analist Simon Wiersma van ING. Volgens hem is er momenteel geen enkel signaal dat de Amerikaanse economie van een klif stort. Ook is de VIX-index, de zogeheten angstbarometer voor de markt, verder gedaald.

Met andere woorden: “de angst bij beleggers neemt snel weer af”, aldus Wiersma, na de recessievrees die de afgelopen weken de kop opstak. Die zorgen werden donderdag verder weggenomen met de vrijgave van sterke cijfers over de Amerikaanse detailhandel en arbeidsmarkt.

De detailhandelsverkopen in de VS stegen in juli op maandbasis met 1,0 procent in juli, waar een plus van 0,3 procent was voorzien. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalden daarnaast van 234.000 tot 227.000. Gerekend werd op een nipte stijging naar 235.000 nieuwe aanvragen.

“Een overvloed aan positief nieuws voor de markten”, oordeelde Naeem Aslam van Zaye Capital Markets over deze cijfers. “De data hebben beleggers er ongetwijfeld toe aangezet om riskantere beleggingen terug te kopen”, volgens de marktkenner.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond met 1,6 procent in het groen, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs 2,3 procent won.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend ook overtuigend hoger, met als koploper de Nikkei index in Tokio met een winst van krap drie procent. Hongkong en Seoel wonnen daarnaast meer dan anderhalf procent.  

De Amerikaanse olie-future noteerde daarnaast donderdagavond in New York anderhalf procent hoger op 78,16 dollar per vat. Vanochtend daalde de future met krap een half procent.

Beleggers kijken voor macro-economisch nieuws vanmiddag naar Amerika, waar de afgegeven bouwvergunningen in juli en het consumentenvertrouwen op de rol staan.

Bedrijfsnieuws

TKH Group rondde de verkoop van EKB Groep aan Eiffage Énergie Systèmes, de energiesystemendivisie van de Eiffage Group, af. De desinvestering van EKB zal voor TKH een eenmalige nettowinstbijdrage van circa 11 miljoen euro opleveren, meldde het bedrijf op 16 juli bij de aankondiging al.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot donderdag 1,6 procent hoger op 5.543,22 punten, de Dow Jones index won 1,4 procent op 40.563,06 punten en de Nasdaq noteerde zelfs 2,3 procent hoger op 17.594,50 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.