rood alarm gevaar

Het team van de technische analyse bij grootbank HSBC stuurt een grote waarschuwing de wereld in. De Amerikaanse aandelenmarkt staat op een zucht van een stevige correctie. In een nota aan hun klanten lieten ze alvast weten dat de signalen op ‘ROOD ALARM’ staan.

Aan de hand van het koersverloop van de vorige weken voorspellen de analisten dat een sell-off ieder moment kan gebeuren. Murray Gunn, hoofd technische analyse bij HSBC, en zijn team maken gebruik van het Elliott Wave principe om patronen te herkennen op basis van het gedrag van beleggers. Hiermee kunnen ze toekomstige patronen voorspellen. En die zien er momenteel niet al te best uit.

Eind september waarschuwde Gunn al dat de Amerikaanse aandelenmarkt veel gelijkenissen vertoont met de aandelencrash van 1987. Tom Fitzpatrick van Citigroup wees hier ook al op. De gelijkenissen in het patroon zorgde al voor ‘oranje alarm’ bij Murray Gunn.

Afgelopen dinsdag was er een stevige daling op de Amerikaanse aandelenmarkt waardoor het alarm van oranje op rood kwam. De daling deed zich voor over alle aandelen, de Traders Index gaf een intense verkoopdruk weer tegen het einde van de handelssessie. De VIX, die het sentiment meet, maakt sinds augustus een patroon van hogere bodems en duidt op steeds meer nervositeit.

Er is nog een klein beetje hoop

Volgen Gunn en zijn team zijn de stieren nog niet volledig verslagen. Wanneer de Dow Jones onder 17.992 valt of de S&P 500 onder 2.116 dan nemen de beren het heft in handen. Zolang dat niet het geval is, hebben de stieren nog een beetje hoop.

Wanneer deze niveaus niet standhouden en de markt onder deze niveaus sluit, is de kans op een stevige correctie groot.

hsbc-daling

Gevaarlijke combinatie

Ben Laidler, global equity strategist bij HSBC Holdings, zei recent ook dat de markten te weinig rekening houden met ‘een gevaarlijke combinatie’ van risicofactoren. Analisten verwachten te veel van de winstcijfers over het 3e kwartaal, er is onzekerheid omtrent het beleid van de centrale banken en er zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het referendum in Italië.

Bron: Business Insider