Goud en zilver beleggen Er zijn 3 duidelijke signalen die aangeven dat we een nieuwe forse opwaartse beweging mogen verwachten bij de edelmetalen goud en zilver. Na enkele weken van consolidatie lijkt een nieuwe periode van stijgende koersen aangebroken. Een dag nadat Deutsche Bank bekende de prijsvorming voor goud en zilver te manipuleren, volgde er in Canada al 2 ‘class action lawsuits’ aangespannen door goud en zilver beleggers, goed voor een vergoeding van $1 miljard. Naar verwachting zal de Verenigde Staten snel volgen.

Manipulatie goud en zilver

Deutsche Bank gaf niet alleen toe de goud- en zilverprijs te manipuleren, het gaf ook aan te willen helpen andere banken aan het kuis te nagelen. Dit zal echter geen onmiddellijke impact hebben op de goud- en zilverprijs. Maar deze week begint China ook met zijn prijsfixing van goud en zilver in yuan. Met beide maatregelen kan men wel verwachten dat de mogelijkheid om de goud- en zilverprijs nog te manipuleren fors afnemen.

Comex posities op extreme niveaus

De speculatieve handelaars hebben momenteel de hoogste ‘long’ posities op goud sinds augustus 2011 en de hoogste ooit op zilver. Aan de andere kant verhoogden de commerciële handelaars hun ‘short’ posities tot het hoogste sinds februari 2013. Comex futures goud Het is dus momenteel hard tegen onzacht op de futuresmarkt, een van beide zal moeten buigen. En gezien de prijsbeweging sinds begin dit jaar (en de laatste dagen), is de kans groot dat de ‘shorts’ aan het kortste eind trekken. Wanneer deze hun posities moeten afdekken, zorgt dit voor een ware explosie van de prijs.

Saoedi-Arabië en de Amerikaanse dollar

Ten derde is er nog het bericht dat Saoedi-Arabië niet wil dat de Verenigde Staten een wet goedkeurt waardoor Saoedische families vervolgd kunnen worden voor het financieren van de terroristische aanslag van 9/11. Tot op heden was dit niet mogelijk. Wanneer de VS doorgaat met deze wet, dreigt Saoedi-Arabië ermee zijn Amerikaanse staatsobligaties te dumpen. Saoedi-Arabië heeft naar schatting zo’n $750 miljard US Treasuries. Wanneer deze op de markt komen, kan dit de Amerikaanse dollar gevoelig verzwakken, vooral omdat nummer 1 en 2, China en Japan, zeker niet in de bres zullen springen.