Aandelenmarkt voor beginners Beleggers hebben dikwijls een verkeerde opvatting over de aandelenmarkt, en dat kost hen veel geld. Vooral op het gebied van waardering loopt het al eens verkeerd. Veel particuliere beleggers kopen als de prijs hoog staat en verkopen als de prijs laag staat. Waarom? Het blijft een raadsel. Misschien dat dit je kan helpen. John P. Hussman is een echte krak in beleggen. Hij omschrijft op een bijzonder eenvoudige manier hoe je als belegger ervoor kan zorgen dat je nooit meer een aandeel of de markt te duur koopt. Dit moet je echt van voor tot achter lezen. Stel je voor dat er boven aan het plafond een briefje van €100 hangt. Dat briefje krijg je over 12 jaar. Hoeveel geld wil je daarvoor betalen? Leg je hand op de grond als je €13,70 wil betalen om over 12 jaar €100 te krijgen. Dit is een gemiddeld jaarlijks rendement van 18%. Leg je hand op je knie als je €25,60 wil betalen of een jaarlijkse opbrengst van 12%. Leg je hand op je borst als je vandaag €39,60 wil betalen om over 12 jaar €100 te krijgen of 8% opbrengst per jaar. En nu wordt het helemaal interessant. Betaal je vandaag €70,10 leg dan je hand op je hoofd, je krijgt dan nog een jaarlijkse return van 3%, betaal je €78,90 (handen boven het hoofd) schrijf je 2% per jaar bij en betaal je €100 (handen in de lucht) gaat je belegging gedurende 12 jaar helemaal niets opbrengen.

De wet van waardering moet iedere belegger kennen

Dit is de ijzeren wet van waardering: hoe hoger de prijs die je vandaag betaalt, hoe meer toekomstig rendement er al in de koers verwerkt zit en hoe minder het toekomstige rendement gaat zijn. Beleggers realiseren zich niet dat het toekomstige rendement daalt wanneer de prijs omhoog gaat. Hoe hoger de prijs hoe meer toekomstig rendement geconverteerd is naar gerealiseerd rendement, gerealiseerd door een andere belegger. Dit is de fout die de meeste maken: Aandelen of indices zijn voor de meeste beleggers het meest interessant wanneer het meeste rendement al gerealiseerd is en het toekomstige rendement nog amper aanwezig – hand op het hoofd. En waar denk jij dat de traditionele aandelenmarkt zich vandaag bevindt. Zijn je handen op je knie of boven je hoofd?

De wet van de marktcyclus strooit zand in de ogen

Naast de wet van waardering is er ook nog de wet van de marktcyclus. Een overgewaardeerde aandelenmarkt kan lang overgewaardeerd blijven, veel hangt af van de emotionele toestand van de markt. Op lange terwijl wordt de aandelenmarkt bepaald door de waardering, maar op korte termijn regeert het sentiment. Het sentiment van de beleggers bepaalt of een overgewaardeerde markt nog meer overgewaardeerd kan worden of crasht tot een onderwaardering.