trump

De Amerikaanse verkiezingen liggen achter de rug en we mogen wel spreken van een verrassende uitslag. De afgelopen dagen hebben heel wat Amerikanen hun angsten uitgesproken over het aankomende presidentschap van Donald Trump en dit wist zelfs te resulteren in de nodige demonstraties.

Voor de beleggers is het voornamelijk van belang welke bewegingen Trump op de beurs gaat veroorzaken. Op wonderbaarlijke wijze wisten de indices vorige week woensdag nog in het groen te sluiten en deze positiviteit hangt op dit moment nog steeds boven de markten. Is Trump geen ramp voor de aandelenmarkten?

Een Republikein kan zorgen voor een beursdaling

republikein-daling

Op de bovenstaande grafiek is te zien dat op het moment dat de S&P 500 index in het verleden te maken had met een daling tijdens een presidentschap, dat het altijd was onder een Republikeinse president. Uiteraard betekent dit niet dat Trump ook daadwerkelijk gaat zorgen voor een daling, want Ford, Reagan en George H.W. Bush wisten bijvoorbeeld te zorgen voor een stijging.

De plannen voor Trump moeten er juist voor gaan zorgen dat de Amerikaanse economie aan een nog sneller tempo weet te groeien. Deze groeistijging kan echter ook gaan leiden tot een exponentiële stijging van de inflatie en daarmee een stijgende rente. Deze stijgende rente maakt vaak beleggen onaantrekkelijk.

Het gaat hoe dan ook een spannende tijd worden onder Donald Trump.