Financiële markten zijn in de greep van het aankomende referendum rondom Britse deelname aan de EU. De uitslag van deze spraakmakende verkiezingen ligt voor ons, maar markten zijn al enige tijd aan het sorteren. Beleggers hechten belang aan het vermijden van onvoorspelbare risico’s en haalden dit jaar veel geld uit Europese aandelenfondsen. Volgens Barclays staat veel van dit geld klaar om aandelen verder omhoog te stuwen als de Britten vóór Europa stemmen. En de kans dat de Britten bij Europa blijven lijkt vooralsnog vrij groot…
Volg de geldstromen
De verhoogde risicoperceptie was duidelijk zichtbaar in geldstromen richting Europa-georiënteerde ETF’s en beleggingsfondsen, zoals ook Britse aandelenfondsen. Het macrostrategie team van Barclays (bank) heeft becijferd dat er netto totaal $140 (€123,8) miljard méér uit deze fondsen is gestroomd, dan zij hebben vergaard. Ook vroeg het Barclays team zich af: wat zou er gebeuren met dit geld als het blijven-kamp (Bremain) overwint? In de woorden van Keith Parker (Barclays) “Wij zien het Brits Referendum als een binair risico, welke serieuze risicobereidheid zal onderdrukken totdat de uitslag bekend is. In totaal lijkt de positionering in aandelen vrij neutraal, terwijl beleggingsfondsen die de Europese markt beslaan weinig investeringen aantrekken. Nu de markt verwacht dat Amerikaanse rentes ietwat langer laag zullen blijven, kan er mogelijk meer geld vanaf de zijlijnen een weg naar de markten terugvinden bij een Brits blijven. De voornaamste begunstigde zal aandelen zijn, met name Europa, nadat er $111 (€98,1) miljard aan belegd vermogen is verdampt. Ook aan de grond genagelde obligatierentes maken aandelen interessanter.” “Er blijkt $111 miljard uit aandelen te zijn gestroomd tegenover $97 miljard instroom richting obligaties, welke suggereren dat veel van dit geld een weg terug kan vinden richting aandelen als de Britten blijven.”
Dus als de Britten blijven is een rally gegarandeerd?
Financieel adviseur Josh Brown is het niet geheel met Keith eens. Hij meent dat de impact van het referendum op de aandelenmarkten niet zo binair zal zijn. “Een stem om te blijven brengt nauwelijks zo veel opwaarts potentieel als neerwaarts risico dat ontstaat bij vertrek,” stelt Brown, “zelfs bij de verwachting dat een substantieel deel van deze $140 miljard terug zal vloeien richting aandelen.” Alhoewel de uitslag weliswaar binair (ja of nee) zal zijn, zijn de (winst/verlies) risico’s zeker niet symmetrisch. Het feit dat iedereen al heeft lopen panikeren over een mogelijke Brexit en de dreiging voor financiële markten levert mogelijk interessante koopkansen.