Vrijdag 15 maart 2013, iets meer dan 3 jaar geleden werd de bevolking van Cyprus wakker met het gevoel dat alles in orde was. 24 uur later leefden ze in een ander land: bankrekeningen werden geblokkeerd en geldautomaten gaven slechts een minimum aan cash geld. Het Cypriotische banksysteem was failliet. Na zware verliezen te lijden, hadden de Cypriotische banken niet meer voldoende liquiditeiten of kapitaal om het geld op de rekeningen te garanderen. Mensen realiseerden zich snel dat inloggen op je bankrekening niet gelijk staat met je geld beheren. Het geld was geblokkeerd, de mensen bleven verbaasd achter. Wat Cyprus overkwam, kan ieder westers land ook overkomen. Het grote probleem in Cyprus was dat het banksysteem ondergekapitaliseerd was en dat de overheid niet in staat was het banksysteem recht te houden. Het depositogarantiesysteem was even waardevol als het papier waarop het geschreven werd.
Cyprus is het schoolboekvoorbeeld van een falend banksysteem dat een date heeft met een insolvabele overheid.
Drie jaar na Cyprus lijkt het westerse banksysteem op dat van Cyprus en zijn de meeste overheden insolvabel. Westerse banken zijn illiquide en hebben veel te weinig kapitaalreserves. Het ergste is zelfs dat deze gegevens publiek zijn, maar dat niemand daar iets om lijkt te geven. De insolvabiliteit van de westerse overheden is sinds de financiële crisis alom gekend. De Amerikaanse US Bank houdt bijvoorbeeld 3,5% cash reserves aan voor alle deposito’s van hun klanten. Het fel geplaagde Italiaanse Unicredit heeft bijvoorbeeld maar 1,7% aan cash reserves. Veel westerse overheden hebben een schuldengraad van 80% of meer ten opzichte van het bbp.
2 Opties om je spaargeld in veiligheid te brengen
Op papier is er natuurlijk zoiets als een depositogarantiestelsel, maar het geld in deze fondsen is veel te weinig ten opzichte van de deposito’s die ze moeten garanderen. In Europa bekvechten ze zelfs wie garant moet staan voor deze deposito’s. Het is dus niet aan te raden om 100% van je vermogen in het banksysteem te houden. Je moet je risico’s verminderen en spreiden. Optie 1 is een deel van je vermogen onderbrengen bij een of meerdere buitenlandse banken. Kies goed gekapitaliseerde, liquide banken en liefst in een land met een lage overheidsschuld. Aziatische banken zijn er over het algemeen beter aan toe dan westerse banken. Optie 2 is een deel van je vermogen in cash geld aanhouden. Je kan op regelmatige tijdstippen cash geld van je rekening halen nu dat nog gaat en onderbrengen in een kluis. De enige optie die er niet is, is geen actie ondernemen. We moeten leren uit de situatie in Cyprus want wat daar gebeurde kan ook bij ons gebeuren. Laat je niet verrassen zoals het merendeel van de Cypriotische bevolking.