Op weekbasis grote verliezen in New York.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend lager geëindigd en verloren op weekbasis aardig terrein.
De S&P 500 daalde 0,5 procent op 4.117,37 punten, de Dow Jones index verloor 1,1 procent op 32.417,59 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 12.643,01 punten.
“Sterke economische cijfers zullen waarschijnlijk blijven zorgen voor marktschommelingen totdat beleggers er vertrouwen in hebben dat de economie afkoelt maar niet instort en de renteschok voorbij is. Wij denken dat beide ontwikkelingen in het vierde kwartaal waarschijnlijk zijn,” zei UBS Global Wealth Management.
De cijfers van Amazon waren een “welkome stimulans voor de techsector, ook al bleven de inkomsten uit de cloudactiviteiten wel iets achter bij de prognoses”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.
Oliereus Chevron en JPMorgan trokken de Dow Jones index vrijdag flink in het rood.
De Amerikaanse PCE-inflatie liet in september geen verrassingen zien. De kernprijzen stegen op jaarbasis met 3,7 procent en met 0,3 procent op maandbasis. Beide cijfers waren exact conform de verwachting van analisten.
De Federal Reserve beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid.
De inflatie in de VS blijft enigszins hardnekkig, maar de zorgen over het reële beschikbare inkomen van huishoudens – de belangrijkste motor van de consumentenbestedingen – nemen toe, zei ING.
De persoonlijke inkomens stegen met 0,3 procent in september en de bestedingen met 0,7 procent. De inkomens stegen daarmee minder hard dan in augustus.
“Tenzij dit snel omslaat, wordt een recessie waarschijnlijker en zal de inflatie sneller dalen dan de Fed verwacht”, volgens econoom James Knightley.
De Amerikaanse centrale bank komt volgende week met zijn rentebesluit. Verwacht wordt dat het monetaire beleid ongewijzigd blijft.
Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in oktober iets minder hard is gedaald dan aanvankelijk gedacht. De inflatieverwachting voor de komende twaalf maanden steeg wel harder, van 3,2 naar 4,2 procent.
De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0571. WTI-olie werd bijna drie procent duurder, maar verloor op weekbasis wel terrein.
“De olieprijzen bleven deze week jojo-en”, zag Hewson van CMC Markets, waarbij de nieuwsberichten uit het Midden-Oosten voor de meeste volatiliteit zorgden.
Bedrijfsnieuws
Amazon behaalde in het derde kwartaal van 2023 een hoger dan verwachte omzet, terwijl ook de winst van de e-commercereus veel beter was dan voorspeld. Het aandeel steeg bijna zeven procent.
Chipproducent Intel behaalde in het derde kwartaal juist een veel lagere winst en ook de omzet stond onder druk, maar de resultaten waren wel beter dan verwacht, net als de outlook. Het aandeel won ruim negen procent.
Autofabrikant Ford verloor ruim twaalf procent, nadat de resultaten in het afgelopen kwartaal tegenvielen en de outlook werd ingetrokken. Dat laatste vanwege de staking in een aantal Ford-fabrieken en een voorlopig loonakkoord dat werknemers weer aan het werk moet krijgen. Vrijdag meldde The Wall Street Journal dat vakbond UAW ook met General Motors praat over een loonakkoord. GM daalde meer dan 4,5 procent.
Chevron gaf bijna zeven procent prijs na cijfers, terwijl Exxon Mobil bijna twee procent verloor. De kwartaalwinsten van beide oliereuzen kwamen onder de analistenconsensus uit.
AbbVie heeft de winstverwachting verder opwaarts bijgesteld, nadat de aangepaste winst per aandeel in het derde kwartaal hoger uitviel dan verwacht. Het aandeel sloot vrijdag toch meer dan vier procent lager.
Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase, en zijn familie zijn van plan om ongeveer 12 procent van hun belang in de Amerikaanse grootste bank te verkopen. Dit bleek vrijdag uit een document dat is ingediend bij de Securities and Exchange Commission. Het aandeel daalde ruim 3,5 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.