De ontslagrondes bij technologiebedrijven zijn nog niet afgelopen. Nadat Meta, het moederbedrijf van Facebook, vorige week een nieuwe ontslagronde aankondigde doet ook Amazon dit. Het bedrijf zal 9 000 mensen ontslaan.

De ontslagen komen bovenop de eerder aangekondigde ontslagen die in november begonnen en tot in januari duurden. Die ronde omvatte in totaal meer dan 18 000 werknemers en betrof vooral medewerkers in de detailhandel, apparatuur, rekrutering en personeelszaken.

De laatste ontslagronde zal nu vooral gevolgen hebben voor cloud computing, human resources, advertising en Twitch.

Verlagen van de kosten

Amazon heeft besloten om meer werknemers te ontslaan omdat het de kosten wil terugdringen. Hierbij werd rekening gehouden met de economie en de onzekerheid in de nabije toekomst, aldus CEO Andy Jassy.

Amazon ondergaat de grootste ontslagen in de bedrijfsgeschiedenis nadat het tijdens de Covid-19 pandemie op een aanwervingsgolf ging. Het wereldwijde personeelsbestand van het bedrijf zwol aan tot meer dan 1,6 miljoen tegen eind 2021, tegenover 798 000 in het vierde kwartaal van 2019.

Jassy is ook bezig met een breed overzicht van de uitgaven van het bedrijf naar aanleiding van de economische neergang en de vertraagde groei van zijn kernactiviteiten in de detailhandel. Amazon bevroor de aanwerving van personeel, schrapte enkele experimentele projecten en vertraagde de uitbreiding van magazijnen.

Bron: CNBC
Foto: iStock