De Amerikaanse aandelenmarkten stonden donderdagavond na aanvankelijke dalingen op winst, een half uur voor het sluiten van Wall Street, geholpen door de olieprijs die opveerde na cijfers die wijzen op dalende binnenlandse olieproductie.

Ook cijfers over dalende olievoorraden hielpen als tegenwicht tegen de beslissing van de vergadering van OPEC-landen om geen productiebeperking af te spreken, eerder donderdag in Wenen.

Volgens sommige analisten waren de beperkte bewegingen op de aandelenmarkten een teken dat beleggers voorzichtig zijn om grote stappen te zetten, voorafgaand aan het banenrapport van vrijdag, dat aanwijzigingen kan geven over het tempo van renteverhogingen door de Fed. Ook het aankomende Brexit-referendum zou beleggers voorzichtig houden.

De Dow Jones Industrial Average noteerde een halfuur voor het slot 0,2 procent of 36 punten hoger, terwijl de S&P 500 index 0,2 procent en de Nasdaq 0,3 procent in het groen stonden. 

De Dow Jones-index werd aangevoerd door winsten bij Caterpillar en DuPont, terwijl olieconcern Exxon Mobil en Apple de index omlaag trokken. Eerder op de dag liet de index nog een verlies zien van 86 punten.

Farmaceuten en medische fondsen waren de sterkste stijgers in de S&P500-index.

Macro-economische indicatoren

Behalve de OPEC stonden donderdag een werkgelegenheidsrapport en het rentebesluit van de ECB in de schijnwerpers.

De cijfers over de banen in de private sector kwamen overen met de verwachtingen, met iets lagere steunaanvragen, wat de kans op een renteverhoging door de Fed deze zomer vergroot.

In Europa liet de ECB de rente onveranderd, zoals beleggers hadden verwacht. 

De olieprijs noteerde licht hoger, herstellend van eerdere verliezen, toen de OPEC donderdag zijn vergadering afbrak zonder nieuwe afspraken te hebben gemaakt over de olieproductie. Daarmee zetten de olieproducerende landen hun ‘laissez-faire’-beleid voort, dat volgens de leden de vraag en het aanbod geleidelijk weer in evenwicht brengt en de prijzen opstuwt. In zijn openingsverklaring zei de olieminister van Qatar, Mohammed Bin Saleh al-Sada, dat het kartel van dertien olielanden verwacht dat de productie van niet-OPEC-landen, waaronder de Verenigde Staten en Rusland, dit jaar sterk zal dalen.

Die uitspraak werd later op de avond ondersteund door cijfers van het Amerikaanse olie-agentschap EIA, dat een daling van de olievoorraden met 1,4 miljoen vaten meldde voor de afgelopen week, naast een daling van de binnenlandse productie over de breedte van het veld. Daarop herstelde de olieprijs.    

De euro noteerde ten opzichte van de dollar een half uur voor het sluiten van de Amerikaanse markten 0,3 procent lager op 1,11483. 

Stijgers en dalers

Apple daalde 1,2 procent na een koersdoelverlaging door Goldman Sachs. 

Hovnanian Enterprises leverde 13 procent in, nadat de huizenbouwer zijn outlook voor het jaar verlaagde na een onverwacht kwartaalverlies.

Box Inc verloor 11 procent. Het cloud-opslagbedrijf kwam woensdagavond met tegenvallende cijfers.

Oracle verloor 4 procent nadat een voormalige financieel manager het bedrijf betichtte van onbehoorlijke boekhoudpraktijken voor cloud-diensten. Oracle verklaarde dat de medewerker was ontslagen vanwege slechte prestaties en kondigde een rechtszaak aan te spannen.

Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.