shopping-consumenten

De Amerikaanse economie zit al langere tijd in de lift en dat heeft ook een positieve invloed gehad op de consumentenuitgaven. Omdat de Amerikanen een stuk zekerder zijn over hun toekomst, durven ze ook weer grote bestedingen te doen. En uiteraard geeft dat een impuls aan de economie.

De Amerikaanse economie moet het met name hebben van de binnenlandse bestedingen. Net als bij de meeste andere Westerse economieën wordt de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in grote mate bepaald door de consumentenbestedingen. En die bestedingen zijn sinds februari 2015 al aan het toenemen.

Amerikaanse consumenten zijn enorm belangrijk voor de groei van de economie

amerikaanse-consumenten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de maandelijkse consumentenbestedingen al sinds februari 2015 aan het toenemen zijn. Tot op de dag van vandaag is die reeks intact en de groei van de afgelopen maand kwam uit op een stand van 0,1%. Uiteraard geen grote groei, maar hiermee wordt de positieve reeks wel voortgezet.

Ondanks de positieve macrocijfers lijkt de stemming onder het Amerikaanse volk steeds meer te veranderen. Steeds meer Amerikanen vragen zich af of Trump wel beschikt over de juiste kwaliteiten om een goede president te zijn. Daarnaast is het nog maar de vraag of de beloofde belastingverlaging er daadwerkelijk gaat komen.

Voor de groei van de Amerikaanse economie is het in ieder geval van belang dat de consumentenbestedingen op peil blijven. En gezien de huidige cijfers lijkt daar weinig mee aan de hand te zijn.