De Verenigde Staten zijn in februari officieel in een recessie terechtgekomen. De werkloosheid nam fors toe en de productie werd door de lockdowns stopgezet. Bedrijven zijn in juni en augustus weer heropend dus de belangrijkste cijfers zoals de groei van werkgelegenheid en detailhandel zijn voor een deel terug hersteld. Men mag echter nog niet te vroeg victorie kraaien.

Zowel de Amerikaanse als de wereldwijde economie zullen worden geconfronteerd met een hobbelige rit in het herstel van de schok die het Covid-19 virus heeft veroorzaakt.

Volgens Michelle Meyer, hoofd Amerikaanse economie bij Bank of America, is de Amerikaanse economie het derde stadium van de Covid-19 pandemie ingegaan.

Door het versoepelen van de lockdowns en het heropenen van de economie wordt dit ook wel de genezende fase genoemd. Deze fase zal zeker geen makkelijke periode zijn om door te komen.

Dit is een deel van de cyclus waar alles een beetje moeilijker wordt. Het wordt een hobbelige rit.

Stimuleringsmaatregelen zullen een bepalende factor zijn

Meyer zei dat het banenrapport in juni, waarbij er 4,8 miljoen nieuwe banen werden gecreëerd, één van de laatste hoogtepunten zal geweest zijn.

Verschillende economen verwachten dat de jobcreatie zal vertragen aangezien het aantal Covid-19 gevallen blijft toenemen en de bedrijfsonzekerheid hoog blijft.

We verwachten nog wel dat er jobcreatie zal zijn maar deze zal zeker niet zo sterk zijn als in juni.

De economische groei van de Verenigde Staten zal afhangen van verschillende factoren zoals het onder controle krijgen van het Covid-19 virus en de mate van fiscale en monetaire stimulansen.

Het Congres en de Federal Reserve hebben al biljoenen dollars in de Amerikaanse economie geïnjecteerd om de gevolgen van de pandemie af te zwakken. Het ziet er naar uit dat er nog meer stimulansen onderweg zijn vanuit Washington, wat zeker een goede zaak is voor het economisch herstel.

Bron: CNBC

Foto: iStock