De oliesector ligt al ruim twee jaar lang onder vuur. Door de moordende concurrentie en de structureel lage olieprijs hebben al heel wat oliebedrijven het veld moeten ruimen. Ook tegen de huidige olieprijs is het voor heel wat oliebedrijven nog steeds niet mogelijk om winst te genereren.
De OPEC is druk bezig met het voeren van gesprekken om het overaanbod op de oliemarkt terug te dringen. Toch zijn niet alle olielanden gecharmeerd van dit idee. Zo liet Iran onlangs nog weten dat het geen heil ziet in het verlagen van haar eigen olieproductie. Amerika, Rusland en Saoedi-Arabië hebben onlangs al wel te kennen gegeven dat een verlaging van de productie noodzakelijk en bespreekbaar is.
Probleem van de lage olieprijs zit aan de aanbodzijde
Wat betreft de Amerikanen is er een duidelijke trend waar te nemen in het gebruik van benzine. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van US Energy Information Administration, is te zien dat het benzinegebruik op dit moment op het hoogste niveau zit sinds de financiële crisis. Daarnaast zijn de verwachtingen dat dit gebruik ook de komende jaren op dit hoge niveau zal blijven steken.
Aan de vraagkant van het olieverhaal zit dus niet het grote probleem, want ook in andere landen zien we het gebruik van fossiele brandstoffen toenemen. Voornamelijk groeilanden als China en India maken nog veel gebruik van het ‘zwarte goud’. Het is dus duidelijk dat het probleem van de lage olieprijs alleen opgelost kan worden als er stappen worden gezet aan de aanbodzijde.