De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten, onder andere vanwege expiratie. De AEX sloot 0,7 procent lager op 448,72 punten, de AMX sloot vlak op 642,28 punten en de AScX daalde 0,8 procent tot 809,33 punten.

“Daarnaast kwam uit het Verenigd Koninkrijk het nieuws dat de Britse premier heeft aangeven voor de verkiezingen volgend jaar in Duitsland en Frankrijk artikel 50 aan te wenden, waarmee de hoop op uitstel of afstel van een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vervlogen lijkt”, aldus beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus. “Dit betekent dat de Britten in februari of maart officieel de procedure zullen starten voor hun vertrek uit de EU.”

De komende handelsweek zijn er de reguliere macro-publicaties waar de aandacht naar uitgaat. “Het cijferseizoen loopt zo’n beetje op het einde. Ahold en Gemalto komen nog met cijfers, daarna is praktisch over”, zei Springorum.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in juli verder zijn gedaald, maar in een lager tempo dan de voorgaande maanden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de investeringen in Nederland in juni in een duidelijk hoger tempo zijn gestegen. In juni lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa 10,6 procent hoger dan in juni 2015.

De euro noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam ten opzichte van de dollar op 1,1324.

De september-future op de New York Mercantile Index daalde 0,3 procent lager tot 48,06 dollar en een oktober-future Brent 0,3 procent verloor 0,9 procent tot 50,69 dollar per vat.

Stijgers en dalers 

Van de hoofdfondsen kon Vopak vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers. Vopak zag de winst in de eerste helft van 2016 stijgen en liet zich positiever uit over de ontwikkeling van de bezettingsgraad. Volgens CEO Eelco Hoekstra realiseerde Vopak “solide resultaten” geholpen door een “gezonde” bezettingsgraad en “krachtige” marges. Analisten van KBC Securities spraken evenwel van ietwat teleurstellende cijfers, waarbij in het bijzonder de prestaties in Nederland niet aan de verwachtingen konden voldoen. Het aandeel noteerde 7,1 procent lager en was daarmee één van de grootste dalers op de AEX.  

De andere hekkensluiter in de AEX was Aegon, dat ex-dividend noteerde, met 6,9 procent. ING verlaagde het koersdoel voor de verzekeraar bovendien van 6,40 naar 4,80 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Royal Dutch Shell verloor 0,8 procent. De oliereus nam zakenbank JPMorgan in de arm om de portfolio in Nieuw-Zeeland met een waarde van meer dan 1 miljard dollar af te stoten. Dit meldde The Australian vrijdag. Het plan zou volgens The Australian onderdeel zijn van een 30 miljard dollar bedragend desinvesteringsplan van de oliereus, in de nasleep van de miljardenovername van BG Group.

Randstad daalde 2,1 procent, na het nieuws dat grootaandeelhouder MediaNews Group zich heeft uitgesproken tegen de verkoop Monster Worldwide aan de Nederlandse uitzender.

Morgan Stanley heeft vrijdag het koersdoel voor NN Group verhoogd van 28,10 naar 30,30 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. Het aandeel daalde 2,6 procent.

Altice verloor 1,3 procent. Barclays is vrijdag weer gestart met het volgen van Altice met een Gelijkgewogen advies en een koersdoel van 15,00 euro.

KPN daalde 0,9 procent, na het nieuws dat het concern de prijzen van FOX Sport-pakketten fors omlaag heeft gebracht.

Van de Midkap-fondsen was Corbion met een winst van 2,0 procent de sterkste stijger, gevolgd door Fugro en Refresco met winsten van achtereenvolgens 2,0 en 1,9 procent. Delta Lloyd was met een verlies van 3,1 procent de sterkste daler, gevolgd door Flow Traders en TomTom met verliezen van achtereenvolgens 1,8 procent en 1,3 procent.

In de Smallcap behoorde Brunel International tot de grootste dalers, na de bekendmaking in het tweede kwartaal de omzet weer flink te hebben zien afnemen met als grootste boosdoener de divisie Energy. Het presenteren van een outlook voor het bedrijfsresultaat (EBIT) van 30 miljoen tot 35 miljoen euro kon analisten bovendien niet bekoren. Het concern stond 7,0 procent af.

Onder de lokale fondsen maakte Curetis bekend in de eerste zes maanden van 2016 een minder groot nettoverlies te hebben geboekt. Dit meldde het Duitse biofarmaceutische bedrijf met een notering in Amsterdam en Brussel vrijdag voorbeurs. Het aandeel sloot 8,1  procent lager. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.