Vastgoedbubbel

Vancouver, Londen en Stockholm zijn de 3 steden met de grootste kans op een vastgoedbubbel. Dat blijkt uit een studie van UBS. De vastgoedprijzen in deze steden swingen de laatste jaren werkelijk de pan uit. Na de top-3 volgen ook nog Sydney, München en Hong Kong met een groot risico. Maar ook Amsterdam staat in de top-10.

De vastgoedprijzen in de potentiële bubbelsteden stegen gemiddeld 50% sinds 2011. Lage rentevoeten, grote kapitaalstromen en optimisme bij de investeerders hebben voor de sterke prijsstijging gezorgd.

Na de 6 steden die het gevaar op een bubbel hebben, volgen nog eens 7 steden waar de vastgoedprijzen overgewaardeerd zijn. Hier vinden we onder andere San Fransisco, Amsterdam, Zurich en Parijs terug.

steden vastgoedbubbel

Op middellange tot lange termijn moeten beleggers niet verwachten dat de vastgoedprijzen gaan dalen, maar op korte termijn kan er wel een correctie komen – aldus UBS. Een verandering in macro-economisch momentum, een wijziging in het sentiment of een snelle toename van het aanbod kunnen de aanleiding zijn tot een prijsdaling.

Vancouver, nummer 1 op de lijst, stond vorig jaar slechts op de 4e plaats. De afgelopen 10 jaar verdubbelde er de vastgoedprijzen. De overheid voerde recent een belasting in van 15% op buitenlandse aankopen van vastgoed om de markt wat af te koelen. Een alleenstaand huis kost er al snel €1 miljoen.

In Europa liggen de lage rentevoeten voornamelijk aan de basis van de prijstoename. Steden als Amsterdam, Londen, Zurich en Genève zien hierdoor de vastgoedprijzen sneller stijgen dan het historisch gemiddelde.

Chinese steden werden niet opgenomen in het onderzoek, maar ook daar is er sprake van een forse toename van de vastgoedprijzen.

Bron: Bloomberg