De Amsterdamse beurs sloot woensdag in het rood, met de AEX 0,2 procent lager eindigend op 446,78 punten, terwijl een opiniepeiling die wees op een mogelijke overwinning voor voorstanders van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie voor onrust op de aandelenmarkten zorgde.
De Amsterdamse aandelenmarkten sloten in lijn met de toonaangevende Europese indices in het rood. De Midkap en Smallcap verloren respectievelijk 0,7 procent en 0,2 procent.
We zagen voornamelijk een beweging in de valutamarkten, die de aandelenmarkten in Europa teisterde, zei handelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij.
De valutahandelaar wees als opvallende factor op de zwakte van het Britse pond in de afgelopen vierentwintig uur. “En de reden is een poll waarbij het erop lijkt dat het Brexit-kamp aan de winnende hand is. De poll, die dinsdag rond half 4 naar buiten kwam, zorgt voor heel veel onrust over de gehele linie”, aldus Maartens.
De AEX sloot dinsdag al 0,9 procent lager op 447,87 punten.
De euro noteerde bij het slot van de Amsterdamse handel 0,4 procent hoger ten opzichte van de dollar op 1,1173.
Lage volumes, terwijl beleggers zich onthouden van het innemen van grote posities, voorafgaand aan belangrijke events later deze week, maakten bewegingen ruimer, zei Maartens.
De olieprijs stond woensdag bij het Amsterdamse slot lager, met de WTI-future op de New York Mercantile Index 2,0 procent lager op 48,14 dollar.
Maar dinsdag werd bekend dat er over de volledige maand mei sprake was van een hogere olieprijs van 6,9 procent, wat de vierde achtereenvolgende maand van hogere olieprijzen markeerde.
Het herstel in de olieprijs geeft de Europese Centrale Bank (ECB) de zeldzame mogelijkheid om een optimistische toon aan te slaan over groei en inflatie bij de monetaire beleidsvergadering op donderdag.
Voor het eerst in een jaar tijd, wordt de ECB verwacht zijn inflatievooruitzichten te verhogen, en dat komt grotendeels door een herstel in olieprijzen die sneller kwam dan de meeste analisten hadden voorspeld.
Beleggers waren woensdag in afwachting van belangrijke gebeurtenissen op donderdag, waaronder het monetaire besluit van de ECB, waar geen wijzigingen worden verwacht in de rente en het obligatie-opkoopprogramma, en een vergadering van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC). De OPEC zal deze week naar verwachting geen akkoord sluiten over het bevriezen van de olieproductie, wat druk uitoefende op het sentiment.
“Er lijkt geen eensgezindheid te zijn onder de leden van de OPEC om tot een gezamenlijke deal te komen”, zei Maartens.
Ook het banenrapport in de Verenigde Staten op vrijdag trok woensdag alvast de aandacht. De aandacht ligt eens te meer op macro-economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten nadat Federal Reserve voorzitter Janet Yellen vrijdag uitsprak dat een renteverhoging in de komende maanden gepast is, indien macro-indicatoren dit toelaten.
Vanuit de Verenigde Staten kwamen woensdag verdeelde macro-economische indicatoren, met een groei in de Amerikaanse industriële sector, maar op zo’n traag tempo, waardoor niet verwacht wordt dat dit spoedig een versnelling zal inzetten. Bouwuitgaven kelderden in de tussentijd.
In Europa kwamen woensdag een reeks inkoopmanagersindexen voor de industrie uit. Die lieten een gemengd beeld zien. De industrie in de eurozone groeide in mei minder hard, die in Duitsland juist harder dan een maand eerder, terwijl binnen de Franse industrie sprake was van krimp.
Stijgers & Dalers
Onder individuele fondsen in Amsterdam trokken financials negatief de aandacht, met Aegon 2,8 procent lager bij het slot, en ING en ABN Amro die beide 1,5 procent verloren. Dit zette druk op de hoofdindex.
Naast zorgen over China, waar vandaan woensdag vlakke groeicijfers werden gerapporteerd, speelden voor de banken mogelijk de matige cijfers over de kredietverlening in de eurozone een rol, zei beleggingsstrateeg Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners eerder op woensdag tegen ABM Financial News. “Dat schiet niet echt op. Bij zo veel stimulering door de centrale bank zou je misschien wel iets meer kredietverlening willen zien.”
Indexzwaargewicht Shell sloot 1,0 procent lager.
Ahold, dat woensdag de boeken opende, eindigde vlak onder koploper DSM, met een winst van 2,5 procent. DSM voegde 3,8 procent toe.
De kwartaalcijfers van Ahold waren conform verwachting, met hogere omzet en winst in alle markten door goede prestaties in de winkels en online. Analisten van Jefferies spraken van sterke kwartaalcijfers.
Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers wees echter op het zwakke kwartaal in Amerika. Daar had Ahold in het afgelopen kwartaal opnieuw te kampen had met krimp van de identieke omzet, nu met een min van 0,1 procent. “Het wachten is hier nog steeds op terugkeer naar inflatie om margeverbetering te kunnen realiseren”, zei de analist.
In de Midkap was Delta Lloyd één van de sterkste dalers met een verlies van 2,8 procent. De rode lantaarn werd echter gedragen door OCI dat 3,3 procent verloor.
Vastgoedfonds WDP voerde de AMX index aan met een winst van 2,3 procent.
Onder de kleinere fondsen verloor Value8 5,6 procent, na aankondiging van een verplicht bod op de resterende aandelen van Sucraf. Het investeringsvehikel wil Sucraf in de toekomst geschikt maken voor een mogelijke reverse listing.
AScX-fonds Fagron sloot 0,7 procent hoger. De magistrale bereider agendeerde op 1 juli 2016 een buitengewone vergadering van aandeelhouders om goedkeuring te vragen voor de uitgifte van 1 miljoen warrants. Met de uitgifte van warrants wil Fagron het kapitaal verhogen.
Jefferies startte met het volgen van Philips Lighting met een Underperform-advies en een koersdoel van 17,00 euro. Het aandeel, dat vorige week naar de beurs ging, stond 1,6 procent af.
Coca-Cola European Partners borduurde woensdag voort op de winsten nadat het dinsdag naar de beurs ging, en sloot op zijn tweede beursdag 1,7 procent hoger tot 35,58. Dinsdag werd het aandeel slechts twee uur verhandeld op Euronext Amsterdam en sloot na een openingskoers van 34,15 euro op 35,00 euro.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.