De Amsterdamse beurs is de week in het rood gestart vanwege zorgen over de Italiaanse bankensector.

De AEX verloor 0,9 procent op 435,12 punten, de AMX daalde 1,0 procent op 607,77 punten en de AScX eindigde juist fractioneel hoger op 746,77 punten.

Italiaanse banken domineerden volgens vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA het sentiment, terwijl ook de zorgen rondom een Brexit beleggers angstig hield.

“In het verhaal rondom Italiaanse banken en de Brexit speelt ook het risico van een domino-effect. De vrees is dat het een tweede broednest wordt van onrust op de bankensector”, zei Montfrooij.

De stap van de Italiaanse premier Matteo Renzi om de bancaire sector in het land financieel te ondersteunen, vormt de eerste poging van een Europees land om in te springen, na de invoering van nieuwe Europese regels die voorschrijven dat eerst aandeel- en obligatiehouders voor verliezen moeten opdraaien.

“Je ziet dat het bij landen die wel hun huiswerk hebben gedaan, een stuk beter gaat. De Italianen hebben dat nagelaten”, zei Montfrooij. “Nu zijn beleggers bang voor een kettingreactie. Wat komt hiernaast nog meer? En vrees dat er een hele beerput opengaat.”

De handel in een aantal Italiaanse banken werd maandag even stilgelegd. Dit gold volgens de beurswaakhond evenwel voor alle aandelen en was niet gerelateerd aan onrust binnen de Italiaanse bankensector, maar aan technische kwesties.

Ondertussen werd in de Brexit-ontwikkelingen bekend dat “de twee kopstukken van het hele Brexit-verhaal zeggen ‘we doen niet meer mee, we hebben ons doel bereikt'”, vervolgde Montfrooij, verwijzend naar de aankondiging van Nigel Farage van de anti EU-partij UKIP om af te treden en daarmee “weer terug te keren naar zijn eigen leven”. Eerder liet Boris Johnson, de oud-burgemeester van Londen, al weten zich niet kandidaat te stellen voor het Britse premierschap en het gekozen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te leiden.

Een gesloten Wall Street in verband met de traditionele viering van Independence Day zorgde maandag voor lagere omzetten. 

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de productenprijzen in de eurozone zijn gestegen met 0,6 procent. De stijging werd door Eurostat vooral toegeschreven aan een stijging van de prijzen in de energiesector met 1,7 procent. 

De euro/dollar noteerde op 1,1145. Bij het openen van de Europese beurzen bewoog het muntpaar op 1,1132, terwijl er bij het slot van de Amerikaanse aandelenmarkten vrijdag een stand van 1,1130 op de borden stond.

Olie noteerde maandag in het rood. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent lager op 48,86 dollar en een september-future Brent werd 0,4 procent minder waard op 50,16 dollar.

Macro-economisch zal het zwaartepunt van de week op vrijdag liggen, wanneer het Amerikaanse banenrapport verschijnt. Het rapport wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfer en waarvan de uitkomst volgens analisten van ABN AMRO “van groot belang is voor het beleid van de Federal Reserve”. Voorafgaand worden op donderdag nog cijfers van loonstrookjesverwerker ADP vrijgegeven, die als een voorbode worden beschouwd van het officiële banenrapport.

Stijgers en Dalers

In de AEX sloten slechts 3 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Galapagos dat 2,3 procent bijschreef en gevolgd door ArcelorMittal met 2,2 procent. Credit Suisse zette de staalreus vanochtend op de favorietenlijst, vanwege het momentum in het aandeel. Op kwaliteit, dat wil zeggen rendement op vermogens en groei, en waardering scoort het aandeel volgens de marktvorsers niet. 

SBM Offshore sloot met een winst van 0,1 procent nipt in het groen.

De financials stonden maandag onder druk als gevolg van zorgen over de mogelijke noodzaak van een steunoperatie voor Italiaanse banken. In Amsterdam gaven ABN AMRO en ING Groep respectievelijk 1,9 en 1,5 procent prijs, terwijl verzekeraars NN Group en Aegon 2,1 en 2,7 procent minder waard werden. 

Aegon lanceerde het plan om 29,3 miljoen aandelen in te kopen om de verwachte verwatering van het aandeel door een dividend in aandelen over 2015 te neutraliseren. Analisten van CreditSights stelden daarnaast in een rapport dat het Britse verzekeringsbedrijf van Aegon een “kogel heeft ontweken”, omdat het kort voor het Brexit-referendum zijn Britse lijfrenteportefeuilles verkocht aan Rothesay Life en Legal & General. Daardoor hadden de sterke bewegingen van het Britse pond, aandelenkoersen en vastrentende waardes op de financiële markten na de onverwachte referendumuitslag een veel kleinere impact op Aegon UK. 

Het Financieel Dagblad schreef dat een definitieve oplossing voor de derivatenproblematiek in het midden- en kleinbedrijf Nederlandse banken tussen 1,7 miljard en 3,0 miljard euro kan kosten. Volgens analist Albert Ploegh van ING zou ABN AMRO mogelijk 325 miljoen tot 550 miljoen euro extra opzij moeten zetten voor compensatie van klanten. De kernkapitaalbuffer van ABN AMRO zou hierdoor met 30 tot 50 basispunten kunnen dalen, wat volgens de analist bij een huidige ratio van 15,80 procent “beheersbaar” is. 

Randstad sloot 1,5 procent lager na een koersdoelverlaging van 51,00 naar 41,00 euro door JPMorgan Cazenove met een ongewijzigd Neutraal advies. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zorgt volgens de analisten voor een aanhoudende onzekerheid en druk op de Britse economie. 

Degroof Petercam verlaagde het advies voor Vopak van Houden naar Verkopen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 47,00 tot 39,00 euro. Het aandeel Vopak sloot 2,8 procent in het rood en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen.

In de Midkap kon Fugro op bijval van beleggers rekenen met een winst van 3,2 procent. Ook OCI en Vastned hadden de wind in de rug met winsten van circa twee procent.

Intertrust bleek de gebeten hond met een verlies van 3,3 procent. Verder daalde BE Semiconductor Industries 2,6 procent en verloor Flow Traders 3,7 procent. TomTom was evenwel hekkensluiter met een min van 4,1 procent.

Onder de kleinere fondsen was Neways Electronics de grootste stijger met een winst van 2,7 procent. BinckBank, hekkensluiter met een verlies van 3,5 procent, kreeg een boete van 750.000 euro van de Autoriteit Financiële Markten vanwege niet duidelijke en misleidende reclame voor Alex Vermogensbeheer tussen 8 september 2012 en 26 augustus 2014. 

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten hielden maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Independence Day. Vrijdag sloot de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.102,95 punten. De Dow Jones index dikte 0,1 procent aan op 17.949,37 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 4.862,57 punten. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.