De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten, net als de omringende beurzen. De AEX verloor 1,8 procent op 433,34 punten en ook de AMX en de AScX leverden in.

Het sentiment op de handelsvloeren werd gedrukt door tegenvallende macro-economische cijfers uit China en het Verenigd Koninkrijk, die, net als een renteverlaging door de centrale bank van Australië, de zorgen over staat van de mondiale economie opnieuw aanwakkerden.

De industriële activiteit in China daalde in april harder dan verwacht. De inkoopmanagersindex noteerde op 49,4 in april, tegenover 49,7 een maand eerder. De groei in de Britse industrie sloeg om in krimp. De inkoopmanagersindex daalde van 50,7 in maart naar 49,2 in april. Voor het eerst sinds maart 2013 kwam de index onder het niveau van 50, wat wijst op krimp.

“Op basis van dit soort cijfers komen vragen terug over de wereldwijde economische groei”, zei Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Investment Partners.

Van Leenders wees erop dat problemen van begin van dit jaar rondom de haperende Chinese economische groei leken uit te bodemen, maar “achterliggend is er gewoon heel veel onzekerheid, en als cijfers tegenvallen, dan heb je een relatief grote uitslag”, aldus de beleggingsstrateeg van BNP Paribas.

De centrale bank van Australië verlaagde dinsdag het belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt naar 1,75 procent, in een poging de groei van de Australische economie te stimuleren.

Maar “hoe groot is de effectiviteit van het monetaire beleid, wat kunnen centrale banken nog?”, vraagt de markt zich af, aldus Van Leenders.

De Europese Commissie stelde dinsdag in zijn voorjaarsprognose de groeiramingen voor de eurozone neerwaarts bij, en onderstreepte dat de groei bescheiden zal zijn. Brussel voorziet nu een groei in de eurozone van 1,6 procent in 2016, gevolgd door een groei van 1,8 procent in 2017. In 2015 groeide de economie in de eurozone met 1,7 procent. Afgelopen winter mikte de Commissie nog op een groei voor dit jaar van 1,7 procent en voor volgend jaar op 1,9 procent.

De prijs van een vat ruwe olie op de New York Mercantile index noteerde bij het slot van de Amsterdamse handel 3,0 procent lager op 43,39 dollar, terwijl Brent 2,6 procent lager stond op 44,67 dollar.

De euro gaf eerdere winsten ten opzichte van de dollar prijs en noteerde bij het Amsterdamse slot op 1,1508.

Volgens handelaar Youri Sleutel van Lynx deden de dalende olieprijzen en een duurdere euro de beurzen geen goed.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen sloten 22 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ArcelorMittal, dat eindigde met een verlies van 4,4 procent. Grondstofgerelateerde fondsen stonden dinsdag onder druk, als gevolg van de cijfers uit China.

Aegon volgde met een verlies van 4,0 procent, ondanks de aankondiging voor ongeveer 15 miljard euro aan bezittingen in het Verenigd Koninkrijk over te willen nemen van BlackRock. Daarmee groeit de waarde van de totale Brits pensioenspaaractiviteiten van Aegon naar 30 miljard pond.

Bedrijven in de financieel sector stonden dinsdag over de brede linie onder druk, met een heel aantal Europese banken die dinsdag hun boeken openden, waaronder UBS en Commerzbank. ING Groep sloot 3,3 procent lager.

SBM Offshore stond in de AEX 3,5 procent af. Oliereus Royal Dutch Shell sloot 2,6 procent lager. ASML, dat dinsdag ex-dividend noteerde, verloor 3,4 procent. Ook DSM, dat 3,1 procent lager sloot, noteerde ex-dividend.

Philips kondigde aan de beursgang voor de Lighting divisie wellicht nog in het tweede kwartaal te effectueren. Dat zei CEO Frans van Houten dinsdag in een toelichting aan de pers op de voorbeurs aangekondigde notering aan Euronext Amsterdam van 25 procent van de aandelen van Lighting. Philips zal de komende jaren ook de resterende 75 procent van zijn belang van de hand doen. “Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat binnen een jaar, maar het kan ook twee of drie jaar in beslag nemen”, aldus Van Houten. Het aandeel Philips sloot dinsdag 2,5 procent lager.

Goldman verlaagde dinsdag het advies voor RELX van Kopen naar Neutraal en paste het koersdoel daarbij neerwaarts aan van 17,60 naar 16,50 euro. Ondanks de adviesverlaging meende Goldman dat RELX nog altijd een van de structureel beste gepositioneerde fondsen is die de zakenbank volgt. Maar dit is volgens de analisten volledig ingeprijsd.

In de Midkap behoorden BE Semiconductor Industries en NSI tot de sterkste dalers, met verliezen van respectievelijk 4,2 en 4,1 procent. Ook deze fondsen noteerden vandaag ex-dividend. Air France-KLM zag 2,2 procent aan beurswaarde verdampen, een dag voor publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

BAM Groep was de sterkste stijger in de Midkap met een winst van 1,3 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Kendrion 3,9 procent. De specialist in elektromagneten boekte in de eerste drie maanden van 2016 een lagere omzet en winst. Evenwel bestempelde analist Johan van den Hooven van SNS Securities als “redelijk”. Met name op kwartaalbasis was een verbetering zichtbaar, aldus de marktvorser. In gesprek met ABM Financial News zei nieuwbakken CEO Joep van Beurden dat de autonome omzetgroei in de komende drie jaar naar verwachting gemiddeld uitkomt op 5 procent, gelijk aan de groei sinds 2010. Van Beurden toonde vertrouwen in deze doelstelling, gelet op de “goede pijplijn met prachtige producten”.

De topman rekende ABM Financial News voor dat de omzet van Kendrion in 2018 nu “rond de 510 miljoen” euro uitkomt, uitgaande van een gemiddelde jaarlijkse autonome omzetgroei van vijf procent. Eerder mikte Kendrion nog concreet op een omzet van 550 miljoen tot 600 miljoen euro in 2018.

Ordina steeg 3,6 procent en Fagron daalde 0,6 procent. Beleggers blijven onzeker over de reddingsoperatie die bij de magistrale bereider moet plaatsvinden.  Wel werden eerdere veel forsere verliezen ingeperkt.

Sterkste daler in de Smallcap was uiteindelijk Value8, met een verlies van 7,3 procent. De handelswijze van CEO Peter Paul de Vries van Value8 werd op de website Follow The Money gekraakt. Volgens oud-analist Roel Gooskens zou de boekhoudmethode bij Value8, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van niet-gerealiseerde herwaarderingen, in strijd met tenminste twee basisgrondslagen voor de financiële verslaggeving zijn. Het investeringsvehikel zou volgens Gooskens in de afgelopen jaren dan ook verlies in plaats van winst hebben gemaakt.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de handel in Amsterdam noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,0 procent lager op 2.060,84 punten. De Dow Jones index handelde ook 1,0 procent lager op 17.714,61 en technologiebeurs Nasdaq stond 1,1 procent in het rood op 4,764,12 punten.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.