olie_vat Zelfs nu de olieprijs maar blijft stijgen, hebben de meeste analisten hun verwachtingen voor de olieprijs nauwelijks opgetrokken. Ze maken zich zorgen dat de recente opmars niet duurzaam is. Sinds het dieptepunt van eerder dit jaar is de olieprijs al met 70% gestegen. De markt gaat er immers van uit dat een daling van de olieproductie in de VS het overaanbod zal wegvagen. Maar de meeste analisten gaan niet in dit verhaal mee. Ze stellen vraagtekens bij het verdwijnen van het overaanbod zeker nu Iran op de markt is gekomen. Ze onderstrepen daarnaast dat de prijzen in de lente van vorig jaar ook fors stegen omdat er daling van het aanbod werd verwacht. In het tweede halfjaar volgden dan een ongeziene inzinking. Uit een rondvraag bij 13 investeringsbanken door de The Wall Street Journal is gebleken dat ze gemiddeld $41 voor een vat Brent Crude verwachten voor de rest van het jaar. Voor de West Texas Intermediate, de Amerikaanse oliereferentie, wordt een gemiddelde prijs van $39 per vat verwacht. Verschillende banken zoals Morgan Stanley en ING zien de olieprijs de komende kwartalen zelfs opnieuw dalen. In 2017 zou de prijs wel wat moeten stijgen (zie hieronder). Screen shot 2016-04-28 at 15.06.29

Overaanbod zal doorwegen

Analisten maken zich nog altijd zorgen over het grote overaanbod. Volgens Citigroup liggen de voorraden vandaag op recordhoogtes. Sinds januari 2014 zijn immers 370 miljoen olievaten opgeslagen. BNP Paribas van zijn kant ziet de markt weliswaar tegen het einde van het jaar in balans komen maar tot dan is er een groot overaanbod.

Commerzbank: we zijn bevreesd dat de huidige rally zal verzwakken want er is heel wat extra olie onderweg van buiten de VS.

Zo produceerde Iran in april gemiddeld 2 miljoen vaten per dag, en het land kan die productie nog verder opdrijven. Volgens Morgan Stanley zou de daling van de Amerikaanse productie kunnen worden weggewerkt door extra Iraanse productie. Bovendien zouden verschillende factoren die de olieprijs de voorbije weken hebben ondersteund zoals productiedalingen in Nigeria en Venezuela en de zwakke dollar slechts tijdelijk kunnen zijn. Maar de goedkope olie is goed nieuw voor heel wat consumenten en bedrijven uit de hele wereld. In de VS zit de vraag naar olie al enkele maanden in de lift terwijl de vraag uit China ook weer lichtjes toeneemt. Analisten vrezen echter dat deze lichte stijging van de vraag onvoldoende is om de olieprijs te ondersteunen.

Optimisme blijft

Beleggers en speculanten laten zich evenwel niet van de wijs brengen. De voorbije weken zijn het aantal long posities van hedge funds en andere fondsbeheerders tot nieuwe recordniveaus gestegen. Vorige week alleen al zijn het aantal long posities in Brengt met 418 miljoen vaten gestegen. Dit optimisme is gevaarlijk want als iedereen plots zijn kar draait en die longs afbouwt, kan het met de olieprijs snel zuidwaarts gaan. Het wordt afwachten wie gelijk krijgt! >> Ontdek waar de kansen voor de toekomst liggen <<