De Amsterdamse beurs is woensdag met verlies gesloten, hoewel de AEX het grootste deel van de handelsdag in het groen bewoog. De hoofdgraadmeter sloot 0,2 procent lager op 452,98 punten.

De handel kwam onder druk te staan na een tegenvallend olierapport uit Amerika. De voorraden ruwe olie stegen afgelopen week met 1,7 miljoen vaten,terwijl analisten geraadpleegd door S&P Global Platts juist mikten op een daling van 2,6 miljoen vaten. In reactie op deze voorraadcijfers noteerde de olieprijs bijna twee procent lager.

Verder is de aandacht vooral gericht op vanavond nabeurs, als de Amerikaanse Federal Reserve met een nieuw rentebesluit komt. In de markt wordt niet gerekend dat de Fed in actie komt. Hoewel de economie in de Verenigde Staten gestaag blijft groeien, zorgt vooral de verrassende Brexit-uitslag ervoor dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig waarschijnlijk niet zal tornen aan rentestanden, zo verwachten door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

“We verwachten geen wijzigingen, maar de verklaring zal wel op een goudschaaltje worden gewogen”, zo voegden analisten van Rabobank toe.

Er vindt woensdagavond geen persconferentie plaats, waardoor de markt het moet doen met een schriftelijke toelichting bij het rentebesluit.

“De verklaring is waarschijnlijk veel belangrijker dan het besluit zelf omdat beleggers inzicht willen over de consensus binnen de Fed en de vraag hoe groot de kans is op verdere renteverhogingen dit jaar”, aldus marktanalist Craig Erlam van OANDA, die verwacht dat de Fed vast zal houden aan het streven om de rente dit jaar te verhogen, terwijl men ook de risico’s zal onderstrepen na de Brexit.

De marktvorser gaat uit van één renteverhoging dit jaar, in december. Door de markt wordt de kans dat er dan een renteverhoging wordt doorgevoerd door de Fed ingeschat op 50 procent.

“Het probleem met alleen een schriftelijke verklaring is echter dat de kleinste verandering in de bewoordingen tot aanzienlijke bewegingen op de markten kunnen leiden”, waarschuwde Erlam. “Beleggers staan nog altijd aarzelend tegenover een renteverhoging dus milde taal van de Fed kan de markt er opnieuw van overtuigen dat de rente dit jaar helemaal niet wordt verhoogd”, aldus de marktvorser.

De euro/dollar werd bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten nipt hoger verhandeld op 1,0992.

Stijgers en dalers

Onder de grootste fondsen viel KPN op door 4,4 procent te dalen na het openen van de boeken. Analisten waren evenwel gematigd positief over de cijfers van het telecombedrijf. Morgan Stanley sprak zelfs van solide resultaten. JPMorgan Cazenove repte van gemengde resultaten, maar meende dat het herhalen van de outlook door KPN duidt op een sterke tweede jaarhelft.

De financials gingen aan kop. Verzekeraar Aegon won 2,4 procent en sectorgenoot NN Group 2,2 procent. De banken ABN AMRO en ING Groep dikten 0,9 en 0,2 procent aan. Banca Monte dei Paschi di Siena presenteerde de Europese Centrale Bank een plan om zich van zo’n 10 miljard euro aan slechte leningen te ontdoen en om 5 miljard euro aan vers kapitaal op te halen.

Ook Boskalis en SBM Offshore deden goede zaken met winsten van 2,6 en 2,2 procent.

In de Midkap ging de aandacht vooral uit naar het koersverlies van Arcadis van 12,2 procent. Analisten waren overwegend teleurgesteld over de kwartaalcijfers van het advies- en ingenieursbureau. NIBC sprak van sterke tegenwind in de meeste markten. De bank zal de taxaties verlagen, maar merkte wel op dat het meeste slechte nieuws al in de koers is ingeprijsd. ABN AMRO kon in de kwartaalrapportage feitelijk alleen de ontwikkeling van het orderboek als meevaller ontdekken.

Naast Arcadis waren er vrijwel geen dalers, waarbij de verliezen ook nog eens beperkt bleven. Air France-KLM eindigde 0,7 procent lager na het openen van de boeken. Net als bij KPN reageerden de analisten niet heel slecht op de cijfers van de luchtvaartmaatschappij. Bank of America sprak van cijfers die “goed genoeg” waren. ABN AMRO noemde de afgegeven outlook echter wel pessimistisch van aard.

Refresco zette de opwaartse trend van dinsdag door en koerste 5,4 procent hoger. De bottelaar maakte gisteren bekend ook voet aan wal te krijgen in Amerika met behulp van de overname van Whitlock Packaging. Delta Lloyd werd 4,7 procent duurder en BAM Groep dikte 3,1 procent aan.

Onder de kleinere fondsen was Ordina een opvallende stijger met een dagwinst van 3.2 procent. Verder wonnen onder meer BinckBank, Nedap en Value8 ruim twee procent. De grootste daler was Van Lanschot met een koersverlies van 1,2 procent.

Tussenstand Wall Street

In lijn met de olieprijzen zocht ook Wall Street lagere niveaus op. Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten handelden de Dow Jones en S&P 500 index licht in het rood, terwijl techbeurs Nasdaq een half procent hoger koerste.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.