(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag vrijwel onveranderd gesloten, op de dag van de officiële ondertekening van het eerste onderdeel van het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 610,70 punten, waarbij de winsten in toom werden gehouden door de drie verzekeraars in de index. De AMX index steeg 0,7 procent, met steun van de halfgeleiders, en ook de Smallcap index sloot hoger dankzij diverse uitblinkers.

Het was een lauwe dag, volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Waarom de banken en verzekeraars allemaal lager sloten was niet helemaal duidelijk, vond hij. Zoekend naar een reden, kwam Nijkamp uit bij de Amerikaanse inflatiecijfers, die zowel voor de consumenten- als de producentenprijzen lager uitvielen dan verwacht. “Dat betekent dat de Fed geen enkele reden heeft om de rente nog te verhogen en wijst eerder op een dalende rente.” De langdurig zeer lage rente is ongunstig voor banken en verzekeraars.

Het handelsakkoord tussen China en de VS dat woensdag getekend wordt, zou weinig indruk meer moeten maken op de beurs, dacht Nijkamp. “Ïedereen weet dat het gaat gebeuren.”

Vooruitblikkend zal de beurs de aandacht vooral richten om de Amerikaanse bedrijfsresultaten, met name van de grote technologiebedrijven. Na de afronding van de Amerikaans-Chinese handelsdeal ziet Nijkamp weinig grote economische ‘issues’ boven de markt hangen. De trend op de beurzen blijft volgens Nijkamp dan ook opwaarts gericht.

Economische cijfers waren er woensdag uit verschillende hoeken. Voorbeurs werd al bekend dat zowel de Nederlandse export als de detailhandelsverkopen in november zijn gestegen, maar wel in een lager tempo dan in oktober. Ook bleek de Duitse economie iets harder gegroeid dan gedacht. De export in de eurozone daalde in november, maar doordat de import nog sterker afnam, steeg het handelsoverschot. Positief was dat de industrie in de eurozone in november weer meer produceerde, waar in oktober nog sprake was van krimp.

In de middag bleken de Amerikaanse olievoorraden licht gedaald. De olieprijs was desondanks iets lager op 57,74 dollar in New York.

De euro/dollar handelde op 1,1157.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Galapagos aan de leiding met een winst van 2,6 procent. Het bedrijf kondigde een uitbreiding van de samenwerking met Fibrocor aan.

Heineken werd 1,5 procent duurder en indexzwaargewicht Unilever won 0,6 procent, ondanks een koersdoelverlaging van RBC.

De verzekeraars Aegon, ASR en NN behoorden tot de grootste dalers, met verliezen van 1,5 tot 3,0 procent. Ook de banken ING en ABN AMRO sloten lager.

In de AMX ging ASMI aan de leiding met een koerswinst van 8,6 procent. ASMI verraste beleggers dinsdagavond met een sterke orderinstroom in het vierde kwartaal. Er werd voor meer dan 370 miljoen euro aan orders binnengehaald, terwijl ASMI slechts rekende op zo’n 300 miljoen euro. Analisten van NIBC en JPMorgan reageerden enthousiast.

Sectorgenoot Besi won 4,8 procent. Het aandeel werd ook, net als NN Group en Altice, op de favorietenlijst van Kempen geplaatst. Altice werd 2 procent duurder.

In de AScX ging Kiadis Pharma 17 procent hoger. Een directe aanleiding lijkt te ontbreken.

Vivoryon sloot 6,2 procent hoger en Alfen 7,4 procent. Beide aandelen doen het al langere tijd goed en staan dit jaar al op koerswinst van 43 en 42 procent. Alfen sloot een nieuwe contract met Enexis Netbeheer voor het leveren van transformatorstations. Nijkamp van Fintessa zag een link met de populariteit van ‘groene’ aandelen sinds de jaarwisseling. Ook het Amerikaanse Tesla, dat in dezelfde branche als Alfen opereert, werd al vele miljarden meer waard dit jaar.
 
NIBC steeg 4 procent op de lokale markt. De bank sluit de obligatiedesk stopt met de analyse en plaatsing van aandelen, waardoor het landschap van bankanalisten verder verschraalt voor de Nederlandse beurs. NIBC zei dat de prestaties in lijn zijn met de doelen op de middellange termijn en zal ten minste 0,75 euro per aandeel dividend uitkeren.

Tussenstanden Wall Street

Na sluitingstijd in Europa ging de beurs in Amerika hoger, waarbij de breed samengestelde S&P500 index 0,5 procent bijschreef op 3.298,17 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties